Egy világbajnok karrierjének csúf vége: Özil megalázottan vonult vissza

A közösségi médiában jelentette be Mesut Özil, hogy befejezte a labdarúgó-pályafutását. A Németország színeiben 2014-ben világbajnok irányító 2021-ben lépett le a futball nagyszínpadáról, amikor az Arsenalból megalázottan távozott, és tért haza Törökországba, ahová mindig is tartozott. Az elmúlt két évben azonban semmivel sem tudta megörvendeztetni szíve népét, így meglehetősen csúf lett az Özil-sztori vége.

2023. 03. 22. 13:43
ÖZIL, Mesut
Isztambul, 2023. március 22. 2021. január 27-én Isztambulban készített kép Mesut Özilrõl, a Fenerbahce leendõ játékosáról az igazolását bejelentõ sajtótájékoztatón. A korábbi világbajnok 34 éves, török származású német játékos 2023. március 22-én bejelentette visszavonulását. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mesut Özil 34 évesen véget vetett a profi pályafutásának. – Az elmúlt hetekben és hónapokban, amikor néhány sérülést is elszenvedtem, egyre világosabbá vált számomra: eljött az idő, hogy elhagyjam a futballszínpadot – írta az Instagram-oldalán Özil, aki köszönetet mondott pályafutása összes klubjának, sorrendben a Schalkénak, a Werder Bremennek, a Real Madridnak, az Arsenalnak, a Fenerbahcénak és a Basaksehirnek.

Szimbolikusnak is tekinthető, hogy a visszavonulását bejelentő közleményt angol nyelven írta. Se nem németül, se nem törökül. Özil valójában mindig is a két hazája között vívódott, és a karrierje végére mintha két szék között a padlóra esett volna. Egyszerre német és török, valamint hazátlan.

Özil Gelsenkirchenben született, ott nőtt föl, ott lett profi és válogatott futballista. A nagyapja volt bevándorló, Özil születésekor a család már gyökeret eresztett Németországban, ám a török identitás erősen élt benne. Olyannyira, hogy nem énekelte a német himnuszt a válogatott meccsek előtt, és amikor 2021-ben Törökországba igazolt, úgy tett, mintha végre hazatérne.

Özil, a nemzeti kincs; Özil, a bűnbak

Sokáig a német futball legnagyobb kincsének számított, a 2010-es vb után leigazolta a Real Madrid, amelyben nagyon érezte az összhangot Cristiano Ronaldóval, akit temérdek gólpasszal látott el. 2014-ben már az Arsenal játékosaként lett világbajnok a német válogatottal. Nem sok irányító volt képes arra, amire ő: volt gólpasszkirály a Bundesligában, a La Ligában és a Premier League-ben is.

ÖZIL, Mesut
Mesut Özil csapatkapitány is volt az Arsenal színeiben. Fotó: Will Oliver

Pályafutása mélypontja 2018-ban jött el, és ebből a gödörből soha nem tudott kimászni. A németek vb-kudarca után (címvédőként a csoportjuk utolsó helyezettjeként szégyenszemre estek ki) Özil bűnbaknak lett kikiáltva, ami miatt lemondta a válogatottságot. Az utolsó meccse így a nemzeti csapatban a Dél-Korea elleni 2-0-s, megsemmisítő kudarc volt az oroszországi vb-n.

Ha veszít, akkor bevándorló

Özil dühödten reagált az őt ért németországi bírálatokra: – Csak akkor vagyok német, ha nyerünk, amikor veszítünk, bevándorló vagyok. Annak ellenére, hogy Németországban fizetek adót, német iskoláknak adakozok, a német válogatottal lettem világbajnok 2014-ben, számos díjat kaptam a német kormánytól, sőt 2015-ben futballnagykövet is voltam, még mindig kívülállóként kezelnek.

A német válogatott akkori szövetségi kapitánya, Joachim Löw nehezményezte, hogy Özil úgy mondta le a válogatottságot, hogy vele nem is egyeztetett erről: – Emberileg csalódtam benne. De eljön majd a nap, amikor beszélgetünk és mindent tisztázunk. Mindennek ellenére Mesut nagyon fontos játékos volt számunkra.

Mikel Arteta is megalázta

Hamarosan azonban már nem is nyújtott olyan teljesítményt, amely alapján helye lehetett volna a német válogatottban. Az Arsenalban töltött utolsó tíz hónapjában egyáltalán nem lépett pályára, mert Mikel Arteta edző megalázóan kitette őt a keretből.

Végül Törökországban a magyar válogatott védője, Szalai Attila csapattársaként csalódást keltett a Fenerbahcéban, amelyből egyetlen idény (37 meccs, 9 gól, 3 gólpassz) után mennie kellett, majd a Basaksehirben már csak elvétve játszott a jelenlegi évadban.

Nem ilyen a happy end. Özil a közleménye szerint mostantól a feleségének és a két kislányának szenteli az idejét. Abban biztos több boldogságra lel, mint a pályafutása utolsó éveiben.

Borítókép: Mesut Özil bejelentette a visszavonulását (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.