Már többször lecsapott a horrorgólya, rettegnek az autósok Felsőcsernyén + videó

A felvidéki településen már több ezer euró kárt okozott.

Forrás: Vezess2023. 05. 27. 13:32
null
Debrecen, 2022. augusztus 7. Fehér gólyák (Ciconia ciconia) nagyobb csapatokban gyülekeznek a Tócó patak völgyében az ország keleti részén Hajdú-Bihar megye földrajzi közepétõl nem messze fekvõ város határában és indulnak téli szálláshelyükre, többnyire Közép-Afrikába, Csádba és Szomáliába. Az aszály miatt a tarlókon és vizes élõhelyken lecsökkent tápálékuk miatt az idén, a korábban megszokotttól korábban kezdõdik a 8-10 ezer kilométeres, célig tartó repülésük. A fehér gólyák napi szinten akár 8-10 órát is repülnek és a fiatalok indulnak elõbb. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több autót is megrongált egy gólya a szlovákiai Homonna közelében található Felsőcsernyén, amivel több ezer eurós kárt okozott a Noviny.sk riportja szerint. A százötven lelkes faluban történt támadásokat azzal magyarázzák a természetvédők, hogy a madár az autók üvegén és karosszériáján megjelenő tükörképét sólyomnak látja, és megpróbálja elijeszteni. Főként akkor reagál ilyen hevesen, amikor a tojásain ül, és védi a területét az idegen gólyákkal szemben.

A megrongálódott autók tulajdonosainak a biztosító nem téríti meg a károkat. Eva Jacková, a Szlovák Biztosítók Szövetségének szóvivője felidézte: olyan eset is előfordult, hogy attól keletkeztek horpadások az autón, hogy a madarak a csőrükkel próbálták meg feltörni a diót a tetőn.

A gólya egy provokátor. Körbejárja az egész falut, és azt csinál, amit akar

– állítja az egyik károsult. Egy másik áldozat kárát ötezer euróra becsülték, a madár támadása miatt ugyanis az egész autót újra kell fényeztetni.

A természetvédők azt javasolják, hogy az autósok parkoljanak garázsban. Ha erre nincs lehetőség, matt színű ponyvával fedjék le a járművet. Abban reménykednek, hogy hamarosan kikelnek a fiókák, és ez megoldhatja a problémát – írja a Vezess.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.