Egyre kegyetlenebbek az Ukrajnában zajló kényszersorozások

Volt, akit az utcán rugdostak meg, másokat erőszakkal hurcoltak el.

Munkatársunktól
Forrás: Híradó.hu2023. 05. 29. 17:29
null
Bahmut, 2023. május 23. Ukrán katona egy lövészárokban az orosz erõkkel folytatott harcok idején a Donyecki területen fekvõ kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 22-én. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több felvétel jelenik meg az Ukrajnában zajló kényszersorozásokról a közösségi médiában, s ezek a felvételek egyre kegyetlenebb jeleneteket örökítenek meg. Volt olyan, akit az utcán rugdostak meg, másokat erőszakkal hurcoltak el. Mindezek mellett egyre nagyobb méreteket ölt a korrupció, ami a sorozásokat is érinti.

Az egyik ilyen videón az látható, hogy egy, az utcán igazoltatott hadköteles férfit gyomron ütnek a katonák, majd miután ellenkezik, a földön fejbe rúgják. 

A Híradóban is bemutatott felvételeket egy térfigyelő kamera rögzítette a közép-ukrajnai Cserkasziban. Egy másik felvétel a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban készült, azon rendőrök jelenlétében tepernek a földre egy férfit az utcán a katonák – írta a Híradó.hu.

Az egész Ukrajnában folyó kényszersorozásokról napi szinten tesznek közzé videókat. Mivel az országban a hadiállapot miatt korlátozták a sajtószabadságot, az emberek főleg a közösségi oldalakon fejezik ki felháborodásukat.

Ugyanakkor nyílt titoknak számít Ukrajnában, hogy a mozgósítást több ezer dollár fejében el lehet kerülni, a sorozótisztek pedig a háború alatt vagyonokra tettek szert.

 

Az országunk nyugati felében szinte az összes hadkiegészítő tiszt milliárdos. Egy-egy igazolás 12 ezer dollárba kerül. Ez három hónapig érvényes, ráírják, hogy nem alkalmas a szolgálatra, és ez alatt az idő alatt a kliens legálisan elhagyhatja az országot

 

– panaszkodott egy a neve elhallgatását kérő ukrán katona.

Emlékezetes: az odesszai hadkiegészítő parancsnok nemcsak egy 3 millió eurós villát vásárolt magának a spanyol tengerparton, de egy luxusautóra, illetve üzlethelyiségre is szert tett ugyanott.

Egy másik eset alkalmával több magas rangú katonai vezető jócskán túlárazva szerzett be a hadsereg számára ellátmányt, ebben az esetben is vizsgálat indult.

Nagyon úgy tűnik, hogy a magas rangú ukrán tisztviselők a háborúból próbáltak hasznot húzni maguknak és az országnak – írta a Híradó.hu.

Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt korábban, korrupció gyanújával letartóztatták az odesszai polgármestert is.

Borítókép: Ukrán katona egy lövészárokban az orosz erőkkel folytatott harcok idején a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 22-én. (Forrás: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.