Itt a magyarázat arra, hogy miért nem sikerült megtalálni Suhajda Szilárdot

A hegy biztosan nem hibázik, tehát a hegymászónak kellett valami olyat tennie, hogy ez így végződjön – mondta az expedíciósorozat vezetője.

Magyar Nemzet
Forrás: ATV2023. 05. 30. 12:37
null
Tents of mountaineers are pictured at the Everest base camp in the Mount Everest region of Solukhumbu district, on April 12, 2023. A search was underway for three Nepali climbers who fell into a crevasse while ascending Everest on April 12, the first such accident on the world's highest mountain this climbing season. (Photo by Ang Tashi SHERPA / AFP) / ----IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE----- Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg azért nem találták meg Suhajda Szilárdot, mert az „agyi ödéma következményeként koordinálatlan mozgásokat végzett, és lehet, hogy pont az ellenkező irányba indult el, nem vissza a Hillary-lépcső felé, vagy a borda felé, ami a csúcsra vezet, hanem valamelyik szakadékrészre, lejtőrészre, és lezuhant” – foglalta össze a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője. 

Kollár Lajos úgy fogalmazott, normális, hogy Suhajda Szilárdot nem hozták le egyből a serpák, ugyanis abban a magasságban csak nagyon kevesen döntenek a mentés mellett. Úgy fogalmazott:

„Ha felmérik, hogy agyi ödéma vagy fagyási sérüléseket szenvedett valaki fent, azon lehetetlen segíteni, ezzel a serpák csak saját magukat veszélyeztetnék.”

Az expedícióvezető kifejtette, hogy egy csúcstámadásra nemcsak fizikailag, hanem szellemileg, mentálisan is fel kell készülni. 

„Az a pillanat, amikor fel kell hogy ismerje egy hegymászó, hogy mi az, amit teljesíthet, és mi az, amit már nem, ez egy nagyon komplex feladat. Mindemellett van egy eufória is” – jegyezte meg.  

Kollár Lajos az ATV Start című műsorában beszélt arról is, hogy a csúcs előtt 50-60-100 méterrel nem szívesen adják fel a mászók, azonban pontosan ez az, ami miatt sokszor halállal végződik egy expedíció. Kiemelte továbbá:

 „A hegy biztosan nem hibázik, tehát a hegymászónak kellett valami olyat tennie, hogy ez így végződjön, de ilyen sokszor előfordul.”

Borítókép: A Mount Everest alaptábora Nepálban, 5300 méter magasságban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.