Kiállt Magyarország mellett a lengyel miniszterelnök

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint az EU működésének a rombolása szakadékba vezet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 01. 18:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az európai szabályok nyílt megsértése lenne a magyar európai uniós elnökség visszavonása – jelentette ki a lengyel miniszterelnök csütörtökön a lengyel közszolgálati rádió által közvetített moldovai sajtóértekezletén.

Mateusz Morawiecki az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján a jövő év második félévi magyar uniós tanácsi elnökség felfüggesztését javasoló európai parlamenti állásfoglalásra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy csak amolyan óbégatásról van szó az EP részéről, hiszen, ez a lépés nyílt megsértése lenne az uniós szabályok legfontosabb formájának, vagyis az alapszerződéseknek.

– Az Európai Unió működésének ilyen rombolása nemcsak zsákutca, hanem egy szakadékba vezető út 

– jelentette ki Morawiecki.

A lengyel miniszterelnök megerősítette a tagállami vétójog megőrzése melletti álláspontját is, és úgy vélte: rossz irányba vezetne, ha erőszakkal viszonyulnának egyes uniós tagállamokhoz. Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az EP állásfoglalása még nem dönt el semmit, továbbá Lengyelország nagyon egyértelműen rá fog mutatni, hogy az EP ezzel a határozattal jogot, törvényt, jogállamiságot sértett.

– Az Európai Unióban a tágabb társadalmi, geopolitikai és politikai összefüggések miatt is a tagállamok közötti nézetkülönbségek elsimítására kell törekedni, nem pedig arra, hogy "levágják a fejét vagy végtagját azoknak, akik ellenzik egyes brüsszeli intézmények és személyek erőszakos egységesítő politikáját – hangsúlyozta Morawiecki.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (jobbra) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Fotó: AFP/Attila Kisbenedek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.