Egyre csak romlik Zelenszkij helyzete – mondta a volt elnöki tanácsadó + videó

Oleg Szoskin volt ukrán elnöki tanácsadó szerint az államfő lassan elveszíti mind a nyugati szövetségesei támogatását, mind országa bizalmát.

2023. 06. 03. 17:11
ZELENSZKIJ, Volodimir
Aachen, 2023. május 14. Az idei Károly-díjjal kitüntetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az elismerés átadási ünnepségén az aacheni városházán 2023. május 14-én. Az 1950-ben alapított díjat az európai egység érdekében kifejtett kiemelkedõ tevékenységért ítéli oda évente Aachen városa. MTI/EPA pool/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre reménytelenebb Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyzete, erről beszélt hivatalos YouTube-csatornáján Oleg Szoskin, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök tanácsadója. Szoskin szerint az ukrán államfő lassacskán egyre több támogatást veszít a nyugati szövetségeseitől és egyre kevesebb bizalmat kap a saját népétől. Úgy véli, hogy a nyugati szövetségesek már nem hisznek az ellentámadás sikerében, és felszólalnak annak megindítása ellen, miközben Ukrajnában is egyre nagyobb az elégedetlenség.

Európa – elsősorban Nyugat-Európa – nem akarja az ukrán ellentámadást, és lehetetlennek tartja azt. Szerintük katasztrófa lehet a vége. Ezek nagyon rossz idők Zelenszkij számára

– fogalmazott a korábbi elnöki tanácsadó a videóban. 

A volt tanácsadó korábban egy másik videóban arról beszélt, hogy a szövetségesek feladták az Ukrajnával kapcsolatos programot. 

Nem veszik fel a NATO-ba, nem veszik fel az EU-ba. […] Miért is foglalkoznánk velük? Úgysem fognak minket beengedni. Tehát a saját érdekeinket kell követnünk. Az USA nem ad pénzt, nem ad fegyvert. Nyáron ennek az egésznek vége lesz. Nincs pénz, és ha nincs pénz, az azt jelenti, hogy nem tudunk nyugdíjat fizetni. Havonta négy-öt milliárdra van szükségünk. Honnan szedünk annyit?

– tette fel a kérdést. 

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség közben azt írja egy nemrég megjelent cikkében, hogy a The Washington Post szerint még az ukrán tisztviselők sem hiszik, hogy az ukrán fegyveres erők képesek megbirkózni a feladattal. Richard Barrons brit tábornok a légvédelmi rendszer gyengeségére mutat rá, amely képtelen visszaverni az orosz rakéták sortüzét egy ellentámadás során. Az amerikai hírszerzés szerint Kijev legfeljebb néhány kilométert fog előrenyomulni, és fenyegetést jelent majd az oroszokra nézve, amikor a szárazföldi hídon át a Krím felé halad. Többről álmodni értelmetlen: Ukrajnának krónikus gondjai vannak a katonakiképzéssel és a lőszerellátással.

A Die Welt című német lap megjegyzi, hogy Kijevnek harci repülőgépekre van szüksége a művelet sikeréhez. Ezek nyáron még nem állnak rendelkezésre. Oroszország viszont öt-hatszoros fölényben van az ellenséggel szemben az égbolton. Zelenszkijnek pedig nem szabad megismételnie Adolf Hitler szomorú tapasztalatait a kurszki csatában, amikor a sztálingrádi katasztrófa megbosszulására tett kísérlet Németország újabb megsemmisítő vereségét eredményezte.

Andrzej Duda lengyel elnök is óva int a szeszélyességtől. Putyin még egyetlen háborút sem vesztett el, és az orosz hadsereg továbbra is hengerként zúzza Ukrajnát – emlékeztetett. Mark Milley tábornok, az amerikai hadsereg vezérkari főnökeinek elnöke egyértelművé tette, hogy néhány tucat F–16-os nem változtatná meg az ellenségeskedések menetét, mivel azok egyáltalán nem csodafegyverek – összegzett az orosz hírügynökség.

Borítókép: Az idei Károly-díjjal kitüntetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az elismerés átadási ünnepségén az aacheni városházán 2023. május 14-én. (Fotó: MTI/EPA pool/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.