Visszatér a koronavírus – masszív járványhullámot vár a nyáron a WHO

2022. június 30. 21:39

A vírus nem fog attól eltűnni, hogy az államok nem figyelik többé – hívta fel a figyelmet az egészségügyi világszervezet.

2022. június 30. 21:39
null

A koronavírus újabb masszív hulláma várható Európában a nyáron – közölte csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

A koronavírus feltehetően erősen fog terjedni a nyár során, mivel a térség országai feloldották eddigi járványügyi óvintézkedéseiket - mondta.

 – tette hozzá.

Több mint háromszorosára nőtt Európában a fertőzöttek száma az utóbbi hetekben

A WHO szakértői szerint az utóbbi hetekben a fertőzöttek száma az európai kontinensen több mint háromszorosára nőtt a korábbinál sokkal gyorsabban terjedő omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata miatt. A WHO európai régiójához tartozó 53 országban május végén naponta 150 ezer új esetet regisztráltak, mára ez a szám a napi félmillióhoz közelít. A legmagasabb fertőzöttségi mutatókat Ausztriából, Ciprusról, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Luxemburgból és Portugáliából jelentették.

Mindemellett a WHO felhívta a figyelmet arra, hogy míg a télen a halálozások napi száma az európai térségben mintegy ötezer volt, addig mostanra a tavaly nyári szinthez hasonló mintegy napi ötszázra esett.

Maradnak a vírus elleni védekezést szolgáló javaslataiknál

Kluge reményét fejezte ki, hogy az átoltottság és a számos fertőzés közrehat abban, hogy a fertőzés szövődményei általánosságban kevésbé legyenek veszélyesek, mint a járvány kitörésének idején. Ugyanakkor továbbra is vannak halálesetek és súlyos tünetekkel járó megbetegedések – hívta fel a figyelmet a szakember.

„Ezért maradunk a vírus elleni védekezést szolgáló javaslatainknál”

 – fűzte hozzá.

Kluge szerint azoknak, akiknél légúti tünetekkel önkéntes karanténba kell vonulniuk, fel kell venniük az előírt oltásokat, és szájmaszkot kell viselniük a forgalmas köztereken. Mindemellett továbbra is fontos a fertőzési láncolatok nyomon követése, különben sokáig észrevétlen maradhatnak új terjedési mintázatok és mutációk. Egyben felszólította az országokat az átoltottság növelésére, mert – mint fogalmazott – a nagyfokú immunitás fontos szerepet játszik a további halálesetek elkerülésében.

Kapcsolódó tartalom

Rusvai: A koronavírus új variánsa a nagy melegben is könnyen terjed
A virológus szerint az új hullám nagyon gyors lefutású és gyors csökkenésű lesz. Bővebben...

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2022. július 01. 08:36
Már nyáron is támad a koronavírus omega mutánsa, vagy ez még az omikron? Hiányolom Deltakront, és Optimus Prime-ot!
Jason Bourne
2022. július 01. 08:30
Na mi van? Máris elverték a gyógyszergyárak tulajai a vakcinákból befolyt lóvét?
Deansdale
2022. július 01. 07:42
A mandit még nem tájékoztatták, hogy a "koronavírus" név már nem polkorrekt? Úgy kell hivatkozni rá, hogy "great reset".
Mirákulóziai Mikmuk
2022. július 01. 07:40
Tudtam, hogy átverés az oltás. Az egészségem érdekében nem oltakoztam. Ahol lehetett, a maszkot is levettem vagy lehúztam.Egyszer sem lettem beteg. Ugyanez nem mondható el az oltottakról. 3x oltottak közül már vannak akik 3x lettek koronavírusosak. :D Akinek tudtam, szóltam, hogy ne oltakozzanak ezzel a szarral, mert tönkremegy az immunrendszerük. Aki bekajálta a fősodratú média hazugságait, az pórul járt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik