Lélegeztetőgépen tartják Salman Rushdie-t, egyik szemét elvesztheti

2022. augusztus 13. 06:59

Egy helyszínen tartózkodó riporter arról számolt be, 10-15 szúrás érte Rushdie-t.

2022. augusztus 13. 06:59
null

Súlyos sérülésekkel ápolják a pénteken megtámadott Salman Rushdie-t egy New York-i kórházban, túl van a műtéten, lélegeztetőgépen tartják – közölte ügynöke péntek este, miután az indiai születésű brit-amerikai írót egy pódiumbeszélgetésen nagy létszámú közönség előtt késsel támadta meg egy férfi.

Rushdie-t a fején és a hasán érték a késszúrások, az AP hírügynökség helyszínen tartózkodó riportere 10-15 szúrásról számolt be.

A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni

– közölte Andrew Wylie, Rushdie ügynöke. Az incidens után az író segítségére siető orvos a sajtónak azt nyilatkozta, hogy megítélése szerint a sérülések komolyak, de Rushdie felépülhet belőlük. 

Megvan a támadó

A rendőrség azonosította a támadót Hadi Matar, egy New Jersey államban élő 24 éves férfi személyében. Tettének indítékát egyelőre nem közölték. A támadásban megsérült a pódiumbeszélgetés moderátora, Henry Reese is. Őt arcsérülésekkel látták el, de nem sokkal később kiengedték a kórházból. 

A New York-i pódiumbeszélgetés témája az Egyesült Államok szerepe volt az üldöztetés elől menekülő írók támogatásában.

Salman Rushdie-ra 1989-ben Irán egykori vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah iszlám halálos ítéletet, fatvát mondott ki az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, évekig bujkálnia kellett. Az iráni állam évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvával összefüggő ügyektől, de az író változatlanul ellenségnek számít az országban, egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millióról 3,3 millió dollárra emelte a vérdíjat.

(MTI)

Nyitókép Charly Triballeau / AFP 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citra
2022. augusztus 14. 10:38
Fura, hogy az elsőként a Cui prodest? ugrott be. Ne zárjuk ki, hogy megrendezett akció volt. Pont most. Ezernyi lehetőség lett volna a kinyírásáára, nem kellett ehhez egy nyilvános fellépést kivárni. Most viszont megindulhat az erős fújfuj gonosz Irán szólam, a háborús propaganda előszele. Nekem olyan Szaddam Hussein feelingem van, amikor előtte már évekkel megkezdták az amerikai társadalom érzékenyítését, sorozatokban, rajzfilmekben...stb. Igen, szerintem megrendezett. Szimat...
HunCsz
2022. augusztus 13. 11:49
egyes fiatalabb kori képein úgy néz ki, mint a ''mi'' csárdi ''képviselőnk'' a fene se érti. Hát bizony a világkirályság sem tudja mindig megvédeni az ügynökeit. Ezen elgondolkodhatnának a sok gátlástalan, elszemtelenedett ügynökök egész sora. Mondjuk kis hazánkba is. Aki szelet vet , vihart arat Mondja az ősi bölcseség
de France
2022. augusztus 13. 10:28
Mindenki figyelmébe ajánlom ezt a nagyszerű, ritka dokumentumot, amit Abdennour Bidar, iszlám vallású filozófus írt, francia nyelven. Az iszlám vallásról beszél bölcsen, a felelősségéről, mivel ez a vallás megmaradt kezdeti dogmatizmusában, nem fejlődött, a hívők bizonyos mértékű felelősségéről, az iszlamisták totális felelősségéről...ami felvázol egy lehetséges, követhető utat az iszlám számára, hogy kievickéljen abból a mély krízisből amibe saját maga rángatta be magát ...Ez az írás túl gazdag és tömény ahhoz hogy leegyszerűsítsem. Mindenki hozzáférhet egy fordítással, DeepL a legjobb. A lap ami közli egy svájci katolikus kiadvány. Abdennour Bidar 2014-ben írta híres levelét, a párizsi merényletek előtt. Jó olvasást azoknak, akik veszik majd a fáradságot. https://www.cath.ch/blogsf/lisez-la-lettre-ouverte-dabdennour-bidar-au-monde-musulman/
DrPepper
2022. augusztus 13. 10:17
Még 1996-ban láttam egy felolvasását egykori egyetememen, a Norwich-i UEA-n. Mivel már rajta volt a fatwa, komoly biztonsági intézkedések voltak, meg konspiráció, pláne egy szimpla felolvasóesthez képest. Én úgy tudtam, már rég levették róla a vérdíjat, de ezek szerint nem. Amúgy a Sátáni versek Tarr Béla Sátántangójának irodalmi változata. Olvashatatlan és követhetetlen. Ha nem adtak volna kilövési parancsot Rushdie-ra nyugaton senki sem hallott volna róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik