Nobel-díjas közgazdász: Európának fel kellene ismernie, hogy háborúban áll

2022. szeptember 28. 09:34

Joseph E. Stiglitz szerint a neoliberális rendszer hibái egyre nyilvánvalóbbá válnak.

2022. szeptember 28. 09:34
null

A háborús gazdaságra más jelzők illenek, mint béke idején, ennek a felismerése pedig különösen fontos a válság megfelelő kezelése érdekében. A neoliberális rendszer hibái egyre nyilvánvalóbbá válnak, ezért új, rendszerszintű megoldásokra lenne szükség – mondta Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas amerikai közgazdász a bécsi Presseclub Concordiában tartott hétfői előadásában. 

A Columbia Egyetem professzora szerint mind Európának, mind pedig az Egyesült Államoknak fel kellene ismernie a tényt, hogy háborúban állnak Oroszországgal: ez nemcsak a morális, de a közvetlen gazdasági következmények miatt is fontos lenne – írja a Szabad Európa. 

A háborúval Oroszország szembemegy a nyugati világ értékrendjének alapjaival, a szabadsággal, az emberi jogokkal, ezért Oroszország legyőzése alapvető érdek: 

Putyin ránk kényszerítette ezt a háborút, megszegve a nemzetközi jogot. Nyilvánvalóvá kell tenni, hogy ez az agresszió nem fér bele” 

– fogalmazott Stiglitz. 

 Azért is fontos lenne, hogy a nyugati vezetők felismerjék, háborúban állnak, mert „háború idején másképp kell működtetni a gazdaságot, mint békében” – tette hozzá a közgazdász.

Fotó: BORIS ROESSLER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
satman11
2022. szeptember 28. 18:14
"Nobel-díjas közgazdász: Európának fel kellene ismernie, hogy háborúban áll" Csak nem Oroszországgal, hanem Amerikával! Lassan rádöbbennek az európai emberek...
Dezsőke
2022. szeptember 28. 14:49
békét
Onurisz
2022. szeptember 28. 13:55
Szerintem pedig Európának éppen azt kellene mielőbb felismernie, hogy nem áll háborúban! Az oroszok egyelőre annyit tettek, hogy a SZU egyik bukott utódállamától visszavettek egy oroszok lakta, hagyományosan Oroszországhoz tartozó területet, amit a kommunista párt vezetői a belső játszmáik keretében rakosgattak ide-oda, de semmiképp sem azzal a céllal, hogy majd egykor milyen nevű önálló állam részei legyenek. Az lehet, hogy fognak még ott mást is csinálni, pl. rezsimet buktatni és további területeket elcsatolni, de Európával háborúba keveredni biztos nem, hiszen már ebben a háborúban sem nagyon akarnak az orosz emberek részt venni, nemhogy egy atomháborúban - mert ők is tudják, hogy a NATO-val hagyományos háborúba keveredni nem lenne bölcs dolog. Egyébként nem tudom, mire gondol Stiglitz úr. Tankokat kéne gyártatni autók helyett?
Ödenburger
2022. szeptember 28. 12:46
"Háborúban állnak" Megint egy olyan háborúban, amiben mindenki elszegényedik, csak Amerika gazdagodik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik