RETRO RÁDIÓ

Gondoltad volna? Régen még űzték ezeket a szakmákat Budapesten





Buchwald-néni, Duna-víz-árus, lámpagyújtó – ezek a munkák sokaknak már nem mondanak semmit. Pedig korábban ezek valós, a fővárosban is végzett munkák voltak. Összeszedtünk néhány olyan szakmát, amelyek már rég kihaltak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.28.
elfeledett munkák

Az 1900-as évek Budapestjén még rengeteg olyan szakma volt, amelyeken ma már meglepődünk vagy éppen jókat derülünk. Ekkoriban a vízvásárlás még nem úgy zajlott, hogy lementünk a boltba és a rengeteg ásványvíz közül kiválasztottuk a számunkra megfelelőt, hanem bizony a Duna mellől hordták fel az emeleti lakásokba.

Ma már egyik szakma sem maradt fent FOTÓ: FORTEPAN/CSUTHY ANDRÁS

Lámpagyújtó

Manapság már nem ér minket meglepetésként, hogy a lámpák sötétedéskor felgyulladnak, világosodásnál pedig elalszanak. Az 1900-as években azonban ez nem egészen így működött, ugyanis akkor még csak gázlámpák voltak Budapest utcáin. A lámpagyújtónak az volt a feladata, hogy a fővárosban végigjárja az utcákat, és az ott található lámpákat meggyújtsa, illetve eloltsa. Feladatuk nem volt könnyű, hiszen létrára kellett mászniuk, ahhoz hogy megtisztítsák a búrát, olajat töltsenek a tartályba, és mivel a gyufát még nem ismerték, fogták a kabátgombjukon lógó üvegcsét, és az abban lévő kénsavas gyapotba beleböktek egy káliumkarbonáttal átitatott fácskát. Amikor az meggyulladt, akkor érintették a lámpa kanócához. Az 1910-es évek elején 500 lámpagyújtó dolgozott Budapesten.

A lámpagyújtók járták az fővárost és a lámpákat meggyújtották vagy éppen eloltották FOTÓ: FORTEPAN/MEZEY FERENC

Boltőr

Az első boltőrt 1814-ben vették fel, feladatuk az volt, hogy éjszaka megvédjék az üzleteket a betörőktől. Csendesen csoszogtak és néha megrázták a rájuk bízott bolt kulcsát, ha pedig tolvajt láttak, megfújták a sípjukat. A pesti tolvajok egy idő után már kiismerték a boltőrök útvonalát, így akkor törtek be a boltba, amikor az őr éppen távolabb járt. A budapesti szlengben hívták őket bakternak vagy viccesen Boltizárnak is.

A boltőrök védték az üzleteket a betörőktől FOTÓ: FORTEPAN/JÁKI LÁSZLÓ

Duna-víz-árus

Ma már magától értetődő, hogy kimegyünk a konyhába, megnyitjuk a csapot és már folyik is a víz. És bár a fővárosban rengeteg hely volt, ahonnan vizet vehettek a budapestiek, de olyan salétromos, vasas, iszapos volt, ami ivásra egyáltalán, mosásra pedig csak alig volt használható. Emiatt nagy érdeklődés mutatkozott a Duna-víz-árusok iránt, akik eleinte puttonyokban és gyalog szállították a Duna vízét, majd később csacsifogaton hordták a folyópartról a lakosokhoz. A vízárusok családostul dolgoztak, a férfiak hordták a talicskára a folyóvízzel telemert puttonyokat. Amíg a feleség lent ügyelt a taligára, addig a férj, fiúgyermek felcipelte az emeletre a vizet. A víz árába beleszámították a lakás magasságát és a Dunától való távolságát is. Az árusok munkájának az 1866-os kolerajárvány vetett véget, ugyanis ekkor határozták el a városi hatóságok, hogy vízvezetékrendszert építenek ki.

A Duna-víz árus-szállította a lakosok számára a Duna vízét FOTÓ: FORTEPAN/BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA/KLÖSZ GYÖRGY

Hordár

A hordár állás az 1860-as években alakult ki, és néhány év alatt már 1500 fő dolgozott ebben a munkakörben. Nemcsak árut szállítottak, hanem szükség szerint a bizalmas küldönc, csomagszállító, költöztető, postás, strázsa, szobainas, reklámcédula-osztogató, kutyasétáltató feladatát is ellátták. Ezt a munkát általában jó testi erőben lévő férfiak végezték, de a kondíció mellett szükség volt némi emberismeretre és dörzsöltségre is. Első formaruhájuk a vörös paszományos kabát, vörös sipka, rajta a hordár feliratú, számozott, fényes tábla volt. A hordárok iránt az érdeklődés a posták megjelenésével csökkent, majd a végleges megszűnésüket a kerékpáros küldöncszolgálat jelentette 1910-ben.

A hordárok vörös paszományos kabátot, vörös sipkát viseltek FOTÓ: FORTEPAN/MAGYAR FÖLDRAJZI MÚZEUM/ERDÉLYI MÓR

Buchwald-néni

Régen nem úgy ment, hogy csak lehuppantunk egy parkban kihelyezett vasszékre, hanem bizony a pihenést meg kellett fizetni. Amit az úgynevezett Buchwald-néni szedett be minden látogatótól, aki helyet szeretett volna foglalni. A nénik válltáskát hordtak, kezükben jegytömböt szorongattak, és árgus szemekkel vizsgálták a parkok női és férfi látogatóit. És mi történt ha valaki úgy ült le, hogy nem volt jegye? A Buchwald-néni azonnal ott termett és behajtotta rajtuk a „parkolási” díjat. A nénik a nevüket egy bizonyos Buchwald Sándor nevű vas- és fémbútorgyár tulajdonosáról kapták, akinek termékei jelen voltak a parkokban. A néniket a Tanácsköztársaság „rúgta ki”, ugyanis ekkor a székek használatát ingyenessé tették.

Buchwald-néniknél csak akkor lehetett leülni, ha fizettünk náluk FOTÓ: FORTEPAN/SCHMIDT ALBIN

 





Ezeket olvastad már?
Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" -  számos hiedelem kötődik április 24-hez

Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" - számos hiedelem kötődik április 24-hez

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás