RETRO RÁDIÓ

Hihetetlen, milyen járművek érkeztek Budapestre





16 busz már itt van a 48-ból, a napokban érkezett az újabb szállítmány.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.02.08.
Módosítva: 2023.02.08.

Folyamatosan korszerűsödik a fővárosi trolibuszflotta, ugyanis megérkezett az első szóló busz a Solaris–Škoda csehországi gyárából. A Trollino legújabb típusából eddig 16 érkezett Budapestre, ám ezek mind csuklósok voltak. A buszokat a 75-ös és a 80-as vonalakra állítják be, ám előbb a szükséges próbafutásokon mindegyik példánynak át kell esnie. A járművek kivétel nélkül akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert képesek önjáró üzemmódban is megtenni. Az új buszok műszaki kialakítása megegyezik a már forgalomban lévő, negyedik generációs Trollinók kialakításával, csak a homlokfaluk változott meg.

2014-es áron jönnek a buszok

 A BKK és a gyártó megállapodása értelmében még a 9 évvel ezelőtti áron szállítják le az új trolibuszokat. A 48 jármű átszámítva 10,4 milliárd forintba kerül.

Megjöttek az új trolik Budapestre
Megjött az első vadonatúj szóló trolibusz (jobb oldalt) Fotó: BKK

Ünnepelnek a sztárok

Ma több ismert ember ünnepli születésnapját: Szinetár Miklós 91, Szulák Andrea és Badár Sándor 59, Király L. Norbert 34, Fucsovics Márton pedig 31 éves lett. Isten éltesse mindnyájukat!

Térfelújítás Terézvárosban

Elkezdték a VI. kerületben a Liszt Ferenc tér felújítását. A területen megújul a közvilágítás és öntözőrendszert is kiépítenek. A talajmunkával egy időben a növényzet rendezését is elvégzik a kertészek, metszenek, rendezik a cserjéket, bokrokat. A Liszt Ferenc tér nagyjából egy hónapig lesz munkaterület.

Korszerűsítés a szakrendelőben

Elkezdték a XVIII. kerületi Zsebők Zoltán Szakrendelő hőközpontjának teljes felújítását. A kivitelező törekszik rá, hogy a munka minél kisebb zavarással járjon. Az új hőközpont már távfelügyelt lesz, így az esetlegesen jelentkező meghibásodásokat hatékonyabban fogják kezelni.

Bérlakáspályázat Újpesten

Pályázatot írt ki az újpesti önkormányzat fiatal házaspárok számára a Blaha Lujza utca 9. szám alatti Fecskeház tíz összkomfortos garzonlakásának bérlésére. Erre azok a párok pályázhatnak, akik legalább 3 éve a kerületben élnek, még nem töltötték be a 35. életévüket és nem rendelkeznek önálló lakással sem.  A Fecskeház az önkormányzat tulajdonában lévő albérletek háza, ahol fiatal házaspárok, élettársak lakhatnak kedvezményes áron legfeljebb öt évig. Pályázni március 10-én 12 óráig lehet. A szükséges formanyomtatvány letölthető Újpest weboldaláról.

Lakásokat pályáztat fiataloknak az újpesti önkormányzat Fotó: wikipedia

Elérhetőek a jövő évi felsőoktatási felvételik szabályai

Komolyabban megváltozik a 2024-es főiskolai és egyetemi felvételi eljárás. Az intézmények ugyanis saját hatáskörben dönthetnek arról, hogyan számítják ki a felvételhez szükséges pontokat, mire adnak pluszpontot, így az is előfordulhat, hogy ugyanarra a szakra máshogy számolják ki a pontszámot egyik-másik egyetemen. A részletek elérhetők a www.felvi.hu/felveteli/pontszamitas2024 weboldalon.

Így közlekedünk szerdán:

a BKK járatain:

  • Megváltozott néhány megálló neve. A 121-es autóbusz vonalán az Istvántelki út megálló új elnevezése Elem utca, a Szilágyi utcában lévő Árpád út megálló új neve Kiss János utca, az Istvántelki úton lévő Árpád út új elnevezése Víztorony lett. Utóbbi megállóban már mindkét irányban megállnak a 196-os és a 196A jelzésű buszok. A 270-es autóbusz vonalán az Árpád út megálló elnevezése Kiss János utcára változott.
  • Várhatóan május végéig a 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Hercegprímás utca megállót. Emiatt az autóbuszok megállnak a Szent István Bazilikánál a 9-es autóbusz megállójában és a Bank utcában a Vadász utca után kialakított Arany János utca M megállóhelyen.
  • 46-os, a 96-os, a 130-as, a 146-os, a 196-os, a 196A, a 296-os és a 296A autóbusz, illetve a 973-as, a 996-os és a 996A éjszakai járat Fő tér megállóját március végéig áthelyezték: az Erdőkerülő utca irányában hátrébb, a gyalogátkelőhelyhez; a Nyírpalota út irányában hátrébb, a Szolgáltatóházhoz.
  • Várhatóan április végéig a 7-es, az 58-as, a 114-es, a 153-as, a 213-as és a 214-es autóbusz, valamint a 907-es, a 908-as, a 918-as, a 940-es, a 941-es, a 972-es és a 972B éjszakai járat a Kosztolányi Dezső téren a villamosmegálló mellett a közúton kijelölt megállóban áll meg.
Változások a BKK járatain: megállónév-változások és -áthelyezések a terítéken

a közutakon:

  • Ma estig lezárták a buszsávot a XIII. kerületben, a Váci úton befelé a Katona József utcánál a Nyugati téri felüljáró mellett közműjavítás miatt.
  • Szintén ma estig csatornajavítás ürügyén lezárták a XVIII. kerületben a Batthyány Lajos utcát a Baross utca közelében.
  • Vízvezetéket javítanak, ezért ma estig lezárva marad a IX. kerületi Viola utca a Balázs Béla utca után. Ugyanebből az okból, szintén ma estig a II. kerületben, a Bimbó úton a Gábor Áron utca és a Tüske utca között egy rövid szakaszon lezárták a fél útpályát.
  • Gázvezeték-javítás miatt űtszűkületre kell számítani a VI. kerületi Zichy Jenő utcában a Nagymező utca közelében.
  • Toronydaru építése miatt péntek estig lezárták a VI. kerületben a Király utcát a Kazinczy utca és a Vasvári Pál utca között.
  • Péntek estig a XVI. kerületi Georgina utcában útszűkületre és lassulásra készüljenek a Lassú utcánál burkolatjavítás miatt.
  • Szintén péntek estig lezárták a fél útpályát a XIV. kerületben, a Rákospatak utcában a déli parton a Czobor utcánál, mert javítják a vízvezetéket.
  • Forgalomcsillapító küszöböket létesítenek, emiatt február 15-ig időszakosan lezárják a XX. kerületben, a Bíró Mihály utcát a Széchenyi utca és az Ady Endre utca között.
  • Szintén február 15-ig lezárták a VIII. kerületi Szigony utcát a Tömő utca és az Apáthy István utca között, valamint az Apáthy István utcát a Szigony utcánál is építkezés miatt.
  • Csatornajavítás miatt február 15-ig lesz útszűkület a XIX. kerületi Jahn Ferenc utcában, a Tartsay Vilmos utcánál. Ugyanebből az okból, szintén február 15-ig lezárták a III. kerületben, a Hadrianus utcában a 11-es főút kivezető szakaszára kanyarodó sávot.
Számos akadály nehezíti szerdán is a közlekedést Fotó: BARANYAI ATTILA

Programajánló

Ültess és alkoss!

Este 6 órától a Csokonai Művelődési Házban (XV. ker., Eötvös u. 64–66.) azt tudhatjuk meg, mire való a fűz a kertben. Ezzel kapcsolatban Hudák Ambrus tart előadást, amelyben szó esik a fűzvessző dugványozásáról, ültetéséről, metszéséről, betakarításáról és felhasználásáról.

Gyümölcsfametsző tanfolyam

Délután 14:30 és 16 óra között Ádám Attila István XVI. kerületi főkertész mutatja meg a gyümölcsfák metszésének fortélyait a Cseresznyevirág Kertészet és Faiskolában (Zsemlékes út 77.). Jelentkezni a 06-20-237-3347-es telefonszámon lehet.

Múzeum+: Hantai és El Greco

A Szépművészeti Múzeum nagy sikerű Múzeum+ programsorozata fókuszában február 8-án két világhírű európai festő, Hantai Simon és El Greco művészete áll. Utóbbi Krétáról indulva Itáliában, majd spanyol földön vált a késő reneszánsz legegyedibb mesterévé, míg a magyar származású Hantai Franciaországban bontakozott ki és lett a 20. század egyik legelismertebb művésze. Kísérő programként 18 órától a Fine Arts Jazz zenél, majd 19 órától a Frenák Társulat táncelőadását nézhetjük meg





 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás