Így lesz tökéletes a húsvéti sonka – 7+1 tuti tipp





Az ünnepi asztal megkerülhetetlen dísze a húsvéti sonka. Érdemes alkalmazni a következő praktikákat!



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2023.04.01.
húsvét recept

Krisztus feltámadásának ünnepe összehozza a családokat, a rég nem látott szeretteinkkel való találkozás döntően az ünnepi asztal körüli beszélgetésekben csúcsosodik ki. Ezért sem mindegy, mennyire tökéletes az ünnepi menü központi eleme, a sonka! Számtalan recept ismert, ugyanakkor az elkészítéshez, főzéshez ajánlott praktikák mind hozzájárulhatnak a nagyszerű végeredményhez. Jöjjön 7+1 tipp a tökéletes húsvéti sonkához!

Fotó: Bors

1. Az elkészítés előtti este pont annyi hideg vízbe kell beáztatni a nyers, füstölt húsvéti sonkát, ami éppen ellepi. Így kiázik belőle a fölösleges só. Főzéskor viszont friss vizet használj, amibe tehetsz három-négy gerezd fokhagymát, nyolc-tíz szem borsot, valamint egy babérlevelet is.

2. Ha nem sonkát, hanem füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt főzöl, nem kell előző este beáztatnod (ez érvényes a kötözött sonkára is). Megteszi, ha a főzés napján 1-2 órára beáztatod, majd friss vízben, amihez adhatsz fokhagymát elkezded. Fontos, hogy a kötözött sonkát tálalásig hagyd a főzőlében, a madzagot pedig közvetlenül a fogyasztás előtt szedd le!
3. Ne szedd le a sonkáról a zsíros réteget, mert száraz lesz!

4. Csak olyan fazekat válassz, amiben teljesen el tudja lepni a sonkát a víz!

5. A húsvéti sonkánál felejtsd el a kuktát! Abban ugyanis gyorsan kifő belőle a zsír, és rágós lesz!

6. Ha sonkát főzöl, aminek a főzési idejét nagyban befolyásolja a súlya (akár 4-5 óra is lehet!), használd a villatesztet! Akkor van kész a húsvéti sonka, ha könnyen kicsúszik belőle a beleszúrt villa, valamint a csont is kihúzható belőle!

7. A tökéletes sonkaszeleteléshez és a kiszáradás elkerülése érdekében hagyd a húst levében kihűlni. Fontos: a meleg sonkát nem lehet a rostjaira merőlegesen, szépen felvágni.

+1. Ha későn kapcsoltál, és elfelejtetted beáztatni a sonkát, akkor sincs veszve minden! Csapvíz helyett enyhén ecetes vízben főzd meg!

(Forrás: Mindmegette)
 





 





Ezeket olvastad már?
61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás