Alkotás

2022.05.24. 19:53

Palóc szobát alakított ki otthonában a népművészet iránt megszállottan rajongó rimóci asszony

Özv. Golyán Miklósné Jusztin Erzsébet életének 75. évében is aktívan dolgozik.

Sz. F.

Özv. Golyán Miklósné Jusztin Erzsébet a házában palóc szobává alakított egy helyiséget

Forrás: NMH

A mezőgazdasági tevékenység és az egykori szécsényi lakatgyárban végzett munka mellett a különböző népművészeti tárgyak készítése is végigkísérte az asszony életét. Ahogy mondta, a tányérok festése mindig megnyugtatja, kikapcsolja őt. Emellett 22 évig tagja volt a helyi pávakörnek is. Budapesten az Országos Röpülj Páva Kör Fesztiválján megkapták a zsűri különdíját, a Magyar Televízió riportot is készített velük. 

A tányérfestészettel fiatal korában ismerkedett meg. Akik látták a munkáit, kérték, hogy nekik is készítsen díszeket. Abban az időben sokan jártak Rimócról Budapestre dolgozni, így elment velük, és a pestlőrinci kerámiagyárban vásárolt tányérokat, amelyeket otthon kifestett. A helyi múzeumban is láthatók a szépen díszített tányérjai, s több múzeum is érdeklődött munkái iránt. 

Amikor a férje 1976-ban meghalt, elhatározta, hogy a lakás egyik helyiségét palóc szobává alakítja, így a bútorfestészethez is hozzáfogott, ami a mai napig megmaradt alkotói repertoárjában. Ezután az ügyes kezű hölgy elhatározta, hogy babákon örökíti meg a rimóci népviseletet. Ma már számos népviseletbe öltöztetett baba tanúskodik erről. Sokan érdeklődnek a munkái iránt. Fiatalabb korában örömmel hímzett és készített kézkötőket, de ahogy mondta, ma már kevésbé foglalkozik ezzel. Az utóbbi időben tojásfestéssel bővítette tevékenységét. 

A munka szeretete a mai napig benne él, a kertjét is rendben tartja. Ismerősei úgy vélekednek róla, hogy a mezőgazdaság és a népművészeti tárgyak készítésének valódi megszállottja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában