Lakhatás

2022.05.25. 06:50

Évről évre nő a kereslet az önkormányzati lakások iránt Nógrádban

Szűkebb hazánkban évről évre emelkedik az önkormányzati tulajdonú lakások iránti kereslet, ám az érdeklődés lényegesen nagyobb, mint amennyit biztosítani tudnak a jelentkezőknek. A Salgó Vagyon Kft. minden évben a februári közgyűlésen számol be az előző évi lakásgazdálkodásról. A tavalyi adatok alapján kiderült: a 833 önkormányzati lakásból 548 ingatlan bérbe adott, 128 üresen áll, 157 pedig falazott szerkezetű.

G. P.

A 833 önkormányzati lakásból 548 bérbe adott, 128 pedig üresen áll a városban

Forrás: NMH Archív | Fotó: H. M.

A Salgó Vagyon Kft. közleményében tájékoztatott: az üresen lévő bérlakások egy részét meghatározott célra tartalékolják. Ide sorolható például a Forgách-bányatelepi kolónia felújítása, illetve azok a lakások, amelyeket a garzonházban nem adnak ki. 

– Az üres lakások másik része nincs kiadható állapotban – mondta Méhes András, a társaság igazgatója. Hozzátette: szakemberek részére is adnak ki lakásokat, amelyekre pályázhatnak, majd önkormányzati döntéssel ezek kedvezményes bérleti díjon érhetők el. 

Külön szabályok vonatkoznak a garzonlakások kiadására. Ezek az ingatlanok felsőfokú végzettségű szakembereknek jelenthetnek jó megoldást. 

Méhes András kiemelte: szociális alapú lakás igénylése esetén először be kell adni a jelentkezést, majd a népjóléti bizottság döntésével névjegyzékre veszi a jelentkezőt. Kialakul egy sorrend, s az egy főre eső jövedelem alapján dől el, hogy a jelentkező jogosult-e a lakóingatlanra. 

– Bátonyterenyén mintegy száz szociális alapon működő önkormányzati lakás érhető el – mondta Nagy-Majdon József polgármester. A meglévő ingatlanokra közel nyolcvanan pályáznak, de ennyit jelenleg nem tudnak kiadni. Ennek oka, hogy a lakások egy része rossz állapotban van, azok felújításra szorulnak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában