Csalás

2022.06.25. 20:05

Ismét vérszemet kaptak a csalók, Karancsberényben próbáltak pénzt kicsalni idősektől

Az „unokázós” csalók ismét telefonon próbálták megtéveszteni időskorú áldozataikat.

Nool

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

Az önkormányzat szombat este a közösségi oldalán hívja fel a figyelmet, hogy az unokázós csalók a községben is akcióba léptek. 

Mint írják az elkövetők telefonon keresik fel az áldozatokat, hivatkozva arra a gyermekük, unokájuk bajba került, majd pénzt kérnek. Az önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy a veszélyre figyelmeztessék idős szomszédjaikat, ismerőseiket, hozzátartozóikat. Hangsúlyozzák, hogy sem a rendőrség, sem a bíróság, sem pedig a mentők nem kérnek készpénzt! Továbbá felhívják arra is a figyelmet, hogy akinél a csalók jelentkeznek értesítse a rendőrséget.

Portálunkon már többször beszámoltunk róla, milyen módszerekkel próbálják befolyásolni az időseket. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság azt javasolja, hogy mindenki legyen kellően bizalmatlan az ilyen hívások esetén:

  • Soha ne hajtsák végre a telefonon keresztül ismeretlenektől kapott utasításokat!
  • Kezeljék fokozott fenntartással a váratlanul jelentkező idegeneket, valamint az olyan telefonhívásokat, amiben valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége!
  • Mindig ellenőrizzék le a telefonon kapott hír valóságtartalmát! Tegyenek fel ellenőrző kérdéseket!
  • Hívják fel a megnevezett hozzátartozókat, érdeklődjenek a történet valóságtartalmáról!
  • Ne adják meg adataikat ismeretleneknek!
  • Bűncselekmény esetén hívják a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon!
     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában