Jutalom

2022.07.01. 13:48

Könyvtári rekorder: 130 kötetet kölcsönzött tavaly a legaktívabb olvasó

Bár az elmúlt két évben a járványhelyzet, valamint az energetikai felújítás miatt több alkalommal is zárva volt a Balassi Bálint Megyei Könyvtár – sőt egy ideig kisebb fizikai térben volt kénytelen működtetni szolgáltatásait –, az igazán aktív, hűséges olvasóival nem romlott meg a kapcsolata.

Csongrády Béla

Kellner Tibornét (jobbra) támogatói díjban részesítették

Fotó: Hegedűs Márk

Közéjük tartozik a nyugállományú Kellner Tiborné, a megyeszékhely Meredek utcájában élő lakos is, aki az ünnepi könyvhét keretében megtartott hagyományos Balassi-ünnepségen szép elismerésben részesült: a 2021-es év könyvtári támogatója díjat vehette át. 

A kitüntetett – kérdésünkre válaszolva – elmondta, hogy alig akarta elhinni, amikor kézhez kapta a meghívót a rendezvényre, ahová egyik szomszédasszonya kísérte el. Mindig szeretett olvasni – a Madách gimnázium tanulójaként ez kötelező is volt – de amíg a síküveggyárban, majd a leánya vállalkozásában dolgozott, értelemszerűen kevesebb ideje jutott e számára kellemes időtöltésre.

Nyugdíjasként változott a helyzet, s miután a férjét is elvesztette, szinte szükségletévé vált, hogy szabadidejét a könyvek társaságában töltse. Néhány éve iratkozott be a Balassi Bálint Megyei Könyvtárba, amelynek rendszeres látogatójává vált. 

Mint az intézmény statisztikájából kiderült, Kellner Tiborné 2021-ben 130 kötetet kölcsönzött ki. Sokféle olvasmányt szeret, például a történelmi témájú könyveket, családregényeket, romantikus jellegű történeteket, de kedveli a háborús, kalandos témájú irodalmat, s alkalmasint szívesen olvas krimit is. Jó viszonyt ápol a könyvtárosokkal, szívesen veszi javaslataikat. Ők viszont azért kedvelik, mert gyakori látogatásai során mindig nyitott, kedves, barátságos személyiségként nyilvánul meg. 

Kellner Tiborné használja az internetet is, de korlátozottan, elsősorban információszerzésre. Előfordul, hogy éppen a neten látottak, olvasottak hatására választja ki a következő olvasmányát. Televíziót nagyon ritkán néz, mert sokallja a reklámokat és az ismétléseket. Így – tervei szerint – a jövőben is a könyv, a könyvtár lesz számára a legfontosabb élményforrás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában