Tábor

2022.07.04. 20:22

Katonás feladatokat teljesítettek a salgótarjáni honvédelmi táborban

Életre szóló élményekkel gazdagodhattak a gyerekek a Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljának idei első, harcos tematikájú honvédelmi táborában.

V. E.

Ismerkedés a honvédség technikai eszközeivel

Fotó: Hüvösi Csaba

Takács Tibor őrnagy, a nógrádi zászlóalj törzsfőnöke elmondta, hogy négy – Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád – megyéből összesen 29 gyermek érkezett, akik között ez alkalommal csupán kettő lány volt. A fiatalok legjava az ötnapos esemény nyitányaként megtartott zászlófelvonáskor még kissé megszeppenve sorakozott fel a Tarjáni Gyermektábor területén. Ugyanakkor tíz gyermeknek már voltak korábbi honvédelmi táboros tapasztalatai, amelyeket hárman épp Nógrád megyében szereztek. 

– A foglalkozások, honvédelmi táborok lévén, „katonás” menetrendet követtek, így például a reggeli ébresztő és torna, a körletszemle vagy az esti takarodó biztos pontok voltak a napirendben. A programok között szerepelt légpuska lőverseny, de egészségügyi, túlélési, alaki és közelharci foglalkozásokon is részt vettek a gyerekek, akik egy, a Karancsra vezető menetgyakorlat során a terepen való tájékozódást is gyakorolhatták. Bemutatót tartott az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda. A járőrverseny idén is nagy népszerűségnek örvendett, a fiatalok ügyesen teljesítették a feladatokat, így például toltak gépjárművet oda-vissza, célba dobtak gumi kézigránátokkal, és az akadálypályán is átkeltek – mondta Takács Tibor őrnagy.

Hozzátette: Szolnokra is elutaztak, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra. A táborozók megcsodálhatták a forgószárnyasokat, illetve egy szimulátor segítségével kipróbálhatták magukat mint helikopterpilóta. A bázison egy másik katonai szervezet, az MH 2. vitéz Bertalan Sándor Különleges Rendeltetésű Dandár tevékenységébe is bepillantást nyerhettek a fiatalok. 

A péntek délutáni táborzáráskor a versenyek legügyesebbjei elismerést vehettek át, illetve kiderült, hogy ki érdemelte ki teljesítményével a legjobb táborozó címet, végül a búcsút megelőzően még levonták a tábori lobogót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában