Illegális bevándorlás

2022.08.08. 11:28

Újabb embercsempész akadt horogra Nógrád megyében, öt migráns került elő a kocsiból Gyarmaton

Egy 45 éves, lengyel állampolgárságú férfit fogtak el hétfő hajnalban a rendőrök Balassagyarmat belterületén, aki autójával öt migránst próbált meg átcsempészni a határon.

Nool

Forrás: police.hu

A Szécsényi Rendőrkapitányság járőrei augusztus 8-án 0 óra 20 perckor ellenőriztek Balassagyarmat belterületén, a Rákóczi úton egy lengyel hatósági jelzésű személygépkocsit. Az intézkedés során a gépjármű utasterében a sofőrön kívül három főt, a csomagtartóban pedig további kettő férfit találtak. Mint az a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleményéből kiderült, a külföldiek szír állampolgároknak vallották magukat, a személyazonosságukat, illetve Magyarország területén tartózkodásuk jogszerűségét azonban nem tudták igazolni.

– Megalapozott a gyanú arra, hogy a lengyel sofőr segítséget akart nyújtani az öt férfinak abban, hogy Magyarország területéről a Szlovák Köztársaság területére illegálisan átlépjenek, azonban a rendőri intézkedés ezt megakadályozta – fogalmaznak a közleményben.

Forrás: police.hu

A lengyel állampolgárságú sofőr ellen embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, valamint őrizetbe vették és előterjesztést tesznek az ügyészségen a letartóztatásának indítványozására. A nyomozók a migránsok szállításához használt járművet is lefoglalták. A migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Nagy a tét – Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában