Balesetmegelőzés

2022.08.12. 19:52

Ezek a nógrádi rendőrök tanácsai, hogy fesztiválokról hazafelé senki ne váljon az éjszaka áldozatává

E hét végén is számos rendezvényt tartanak Nógrád megyében, a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság pedig ennek kapcsán számos hasznos tanácsot adott a balesetek megelőzésének érdekében.

Nool

Érdemes megfogadni a tanácsokat a balesetek megelőzésének érdekében!

Forrás: Shutterstock

Ahogy arról korábban beszámoltunk, valóságos rendezvénycunami zúdul Nógrád megyére a hétvégén, hiszen tucatnyinál is több rendezvényt tartanak szűkebb hazánkban a következő két napon. A szokásos főzős-, szabadidős és színpadi programokat sztárvendégek fellépése is színesíti majd, az ilyen jellegű események pedig várhatóan rengeteg érdeklődőt vonzanak majd.

Épp ezért úgy gondoljuk, hogy sokak számára hasznosak lehetnek azok a tudnivalók, amiket a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tanácsolt mindazoknak, akik nagy tömegeket vonzó rendezvényeken vesznek részt, onnan pedig gyalogosan készülnek haza az éjszakában... 

– A biztonságos közlekedés érdekében érdemes pár alapszabályt betartani akkor is, ha gyalogosan közlekednek. Bármilyen buliban is töltik az estét, alkoholt csak felelősséggel és mértékkel fogyasszanak. Olyan társasággal menjenek el szórakozni, akiknek tagjaiban megbíznak, sötétedést követően pedig legyenek mindig sokkal óvatosabbak és körültekintőbbek gyalogos közlekedésük során. Kerüljék a kihalt, sötét utcákat, átjárókat, aluljárókat – kezdték a tanácsok felsorolását a rendőrök.

Hozzátették, az is fontos, hogy jól látható öltözéket viseljenek, úgy mint élénk színű, világos ruházatot, esetleg fényvisszaverő reflexiós karpántot, vagy egyéb láthatóságot elősegítő eszközt, illetve sötét útszakaszokon jó szolgálatot tehet a láthatósági mellény is.

– Gyalogosként a járdán, ahol az nincs, ott pedig a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekedni. Ha ezek egyike sincs, vagy ha ezek a gyalogosközlekedésre teljesen alkalmatlanok, csak abban az esetben közlekedhetnek az úttesten – hívták fel a figyelmet. Fontos szabály az is, hogy amennyiben az úton közlekednek, akkor az úttest szélén, egy sorban, lakott területen pedig lehetőleg a menetiránnyal szembeni bal oldalon kell közlekedni. Lakott területen kívül pedig fontos, hogy minden esetben a bal oldalon, a járműforgalommal szemben haladjanak.
– Ne feledjék, ha lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között közlekednek, a láthatósági mellény viselése kötelező – hangsúlyozták a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tagjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában