Prevenció

2022.09.24. 16:43

A mellrák elleni harc jegyében ismét rózsaszínt viselő motorosok indultak Salgótarjánból Budapestre (fotók)

Csaknem húsz motoros gyűlt össze szombat reggel a helyi Balassi Bálint Megyei Könyvtár előtt. Mellkasukon és motorjaik kormányán rózsaszín szalag hirdette, hogy a mellrák elleni harc jegyében szállnak a vasparipák nyergébe. Méghozzá azzal a céllal, hogy idén is csatlakozzanak a Motorral a mellrák ellen elnevezésű akcióhoz, illetve hogy eljuttassák a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a megyeszékhely figyelemfelkeltő üzenetét a program budapesti szervezőihez.

Veres Edina

Forrás: Nool

Fotó: Sz.P.

Hatodik alkalommal hirdette meg a Magyar Rákellenes Liga (MRL) a Motorral a mellrák ellen elnevezésű csillagtúrát és felvonulást. A liga salgótarjáni alapszervezete már a kezdetek óta részt vesz az akcióban. Szombat reggel tizenhét motoros – tizenhárom motorral – érkezett a Balassi Bálint Megyei Könyvtár elé, ahol a mellrák elleni küzdelem szimbólumát mintázó matricát ragasztottak a mellkasukra, míg vasparipáik kormányára szintén rózsaszín szalagot kötöttek. Néhányan pedig a korábbi években begyűjtött rózsaszín pólót is felöltötték már a motorosruhára.

Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke elmondta: október elseje a mellrák elleni harc világnapja, illetve az egész hónap során szerveznek ahhoz kapcsolódóan figyelemfelkeltő programokat nem csak ország, hanem világszerte.

– Ezt hívjuk Pink Októbernek, amelynek felvezető eseménye ez a motoros felvonulás. Az emlőrák ugyan nem megelőzhető betegség, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy 95 százalékban tünetmentessé tehető korai stádiumban felfedezve. Ehhez a legjobb módszer az önvizsgálat és a mammográfia. Ugyan ez utóbbi némi kellemetlenséggel jár, de azt mindenképp érdemes vállalni, hiszen akár már egy pár milliméteres elváltozást is képes kimutatni a felvétel. Ez pedig szó szerint életet menthet! Sajnos a későn, azaz áttétellel diagnosztizáltak esetében már csak 28 százalékos esély van a tünetmentessé válásra – mondta az alapszervezet elnöke, aki arra is rámutatott, hogy hazánkban évente 8500 körül mozog az új érintettek száma, akik között évről évre sajnos egyre több a fiatal. Ugyanakkor jó hír, hogy az elmúlt 20 évben 10 százalékkal kevesebb nő vesztette életét emlőrák miatt Magyarországon.

– Ez azt jelenti, hogy két évtized alatt kétezerre csökkent a „veszteséglistánk”. Sajnos jelenleg csupán 40 százalékos a szűrővizsgálatokon való megjelenés. Amennyiben ez 70-re növekedne, akkor fele annyival, azaz közel ezerrel kevesebb nő életét követelné az emlőrák hazánkban. A Motorral a mellrák ellen programmal is ezt kívánjuk hangsúlyozni, erre szeretnénk ráirányítani a figyelmet – emelte ki a salgótarjáni alapszervezet elnöke.

A jármű választással kapcsolatban hozzátette: a kétkerekű járgányokat leggyakrabban férfiak használják, így őket is be lehet vonni az akcióba, hogy figyeljenek oda a női családtagjaikra, illetve saját magukra is. Hiszen egy százalékuk szintén emlőrákkal érintett, ami évente 100-150 magyar férfit jelent.

Végül Kreicsi Mária háláját fejezte ki motoros barátaiknak, akik idén ismét vállalkoztak arra, hogy elviszik Budapestre az alapszervezetük, illetve a 100 éves Salgótarján üzenetét, amely így hangzik: Vigyázz magadra, figyelj magadra, adj esélyt magadnak – egy hosszabb életre szűrővizsgálattal! A kinyomtatott szöveg az Országos Onkológiai Intézetben lesz látható egy hónapon keresztül.

Pataki Csaba, Salgótarján alpolgármestere motorral érkezett az eseményre, majd csatlakozott a Budapestre tartók köréhez. Köszöntőjében ő is hangsúlyozta a szűréseken való részvétel fontosságát, illetve az arra irányuló figyelemfelkeltő akciók jelentőségét. Méltatta a Magyar Rákellenes Liga tevékenységét, és külön háláját fejezte ki a salgótarjáni alapszervezet tagjai és önkéntesei felé a beteg embereknek nyújtott segítségükért.

Ezután a vasparipáik nyergébe pattantak a résztvevők, akik 10 órakor rendőri felvezetéssel elindultak a főváros felé. Kora délután a Tranzit Art Café előtt tartott megnyitón a szervezők köszöntötték az ország különböző pontjairól érkezett motorosokat, illetve átvették tőlük az üzeneteket. Ezután együtt vonultak át 14 órakor a Hősök terére, ahol a rendezvény zárásaként egy közös fotó készült a megannyi rózsaszínt viselő motorosról.

Erőt adó élményekkel gazdagodott a felvonulások során

Tóth Mártonné Ilona – vagy ahogy mindenki hívja, Icó – emlőrák érintett. Jelenleg Mezőkövesden él családjával, azonban évekig Salgótarjánt hívta lakhelyéül, és otthonául. E kötődés miatt mind a mai napig örömmel tér vissza a megyeszékhelyre, és amikor csak teheti, személyesen is segíti a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének munkáját. Szombaton is csatlakoztak férjével a nógrádi motorosokhoz.

– Az időben észrevett, kis méretű emlődaganat esetében a napjainkban érvényes protokoll szerint nagy eséllyel nem szükséges az emlőszövetet eltávolítása, illetve lehetséges, hogy a kemoterápia is elkerülhető. Ennek köszönhetően pedig a gyógyulási idő is sokkal rövidebb – hangsúlyozta Icó a szűrések jelentőségét.

A felvonulással kapcsolatban úgy fogalmazott: valami csoda, ahogy a rendőri felvezetéssel kísérve a több száz rózsaszín pólót viselő motor egymás mögött halad.

– Szinte megáll arra az időre a Hősök tere környékén az élet, mert mindenki bennünket néz, integet nekünk. Ezek a gesztusok sokat jelentenek, és hatalmas erőt adnak – osztotta meg élményeit Tóth Mártonné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában