Oktatás

2022.09.26. 17:26

Nógrád-szerte egyre többen térnek vissza tanítani egykori iskolájukba

Nem ritka, hogy egy oktató visszatér abba a középiskolába tanítani, ahol a diákéveit töltötte. Ezt a kritériumot vizsgálva a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola figyelemre méltónak bizonyul, hiszen nem kevesebb mint tizenöt egykori tanuló tölt be az intézményben különböző pozíciókat az igazgatóhelyettestől a karbantartóig bezárólag.

Veres Edina

Rózsa Kinga (középen) tíz évvel ezelőtt ült be először az iskola padjaiba. Most magyart és informatikát oktat. Úgy véli, a tanulók összeszedettek, szorgalmasak és tisztelettudók

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Régi ismerősként, azonban új feladatok elébe nézve lépte át Rózsa Kinga az NMSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola küszöbét szeptemberben. Tíz évvel ezelőtt ült be először a Keri padjaiba. A tanulmányai során emelt magyar fakultációra járt, majd négy évvel később – a szakmai tárgy helyett – inkább az informatikát választotta ötödik érettségi tárgyként. 

– Főiskolán is magyar szakra jelentkeztem, majd miután megszereztem diplomámat, Litkén helyezkedtem el. Voltam osztályfőnök, aktív szerepet vállaltam a munkaközösség életében, illetve közben elvégeztem a mesterképzést. Az ahhoz kapcsolódó féléves gyakorlati képzést a Keriben teljesítettem. Már akkor felajánlották, hogy csatlakozzak a tanári karhoz, amely lehetőséget végül elfogadtam. Kicsit tartottam attól, hogy miként állok majd helyt a középiskolásokkal szemben a katedrán, azonban az aggodalmaim alaptalannak bizonyultak. A tanulók összeszedettek, szorgalmasak és tisztelettudók. Ugyan még csak valamivel több mint egy hónapja dolgozom az egykori alma materemben magyar és informatika szakos oktatóként, de az eddigi tapasztalataim teljesen pozitívak – fejtette ki Rózsa Kinga, aki azt is elárulta, hogy annak idején tanáraival nyilván távolságtartóbb volt a viszonya. Örömmel tapasztalta, hogy ez most már inkább barátivá oldódott, ellenben az a tény mit sem változott, hogy ugyanúgy számíthat a tanári kar segítségére és támogatására, mint diákként.

Tizenöten tértek vissza dolgozni

Nem Rózsa Kinga az egyetlen oktatóként visszatérő diák az intézményben. Ezt Barta Rita, a Keri igazgatója is megerősítette, rámutatva: az oktatók és más munkatársak közül tizenöten koptatták egykor a salgótarjáni kereskedelmi és vendéglátóipari iskola padjait. 

– Magyar–történelem szakos tanárként sokakat tanítottam közülük, sőt! Többeknek osztályfőnöke is voltam. Hatvani Krisztina például a legelső osztályomban kezdte középiskolás tanulmányait 1993-ban, illetve Dede Boglárka számára is én tartottam az osztályfőnöki órákat. Napjainkban már mindketten vendéglátó szakmai tárgyakat oktatnak nálunk. A volt diákjainkból lett kollégák közül a legtöbben a szakmai fortélyokat adják át a tanórák során növendékeinknek, de vannak, akik közismereti tárgyak tananyagát osztják meg velük a katedráról. Mellettük akadnak olyan egykori tanulónk is, akik más pozíciókat töltenek be jelenleg iskolánkban. Így Gajdár István karbantartó és sofőr, aki az érettségi után elvégezte mind a kereskedelmi, mind a vendéglátóipari technikumot is. Egy másik volt tanítványunk, Fenyvesi Szabolcs, a kabinet műszaki vezetője, aki a vendéglátós gyakorlati helyiségek rendjéért, az ott tartott órák megszervezéséért és az alapanyagok beszerzéséért felel. Mellette fejlesztőpedagógusunk, Katona Enikő is itt tanult, sőt! Széplaki Péterné igazgatóhelyettes is a Keriből lépett ki a nagybetűs életbe – sorolta Barta Rita. 

tanítás, oktatás
Számos egykori diák tanít a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Hozzátette: a tanulók jellemzően előbb kipróbálják magukat a választott szakma világában, és csak azután térnek vissza hozzájuk. Az igazgató véleménye szerint ez abból fakad, hogy mind a vendéglátásnak, mind a kereskedelemnek van egy embert próbáló oldala. Mint fogalmazott, a kevés szabad hétvége, illetve a rendszeresen munkanapnak minősülő ünnepek óriási terhet rónak a munkavállalóra. Különösen, ha már családja van, ezért sokan inkább a jóval kiszámíthatóbb pedagógusi pálya mellett teszik le a voksukat. 

– Érdekesség, hogy az oktatóként visszatérők nem voltak éppenséggel se kitűnő tanulók, se mintadiákok anno. Abban viszont kétségkívül kimagasló volt a teljesítményük, amit élvezettel tanultak és most szeretnek oktatni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az egykori diákok szívesen jönnek vissza hozzánk, ami szerintem azt jelenti, hogy szerették ezt az iskolát – hangsúlyozta Barta Rita, aki arra is rámutatott, hogy reményeik szerint a mostani tanulók szintén értékelni tudják majd az intézményben kapott tudást, illetve az eléjük állított példát, amit később ők is tovább kívánnak majd adni az utánuk következő keris tanítványoknak. 
 

Egykori szakoktatója javasolta, hogy álljon a katedra másik oldalára

Széplaki Péterné 27 évvel ezelőtt lépett fel annak az oktatási intézménynek a katedrájára, amely napjainkban az NMSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola nevet viseli. 


 

– Diákként 1977-től jártam a Keribe, a gyakorlatomat a Karancs Szállóban töltöttem, majd 1980-ban vendéglátóipari eladóként végeztem. A szakma megszerzése után a Kemerovó-lakótelepi Tajga teázóban helyezkedtem el. Miután megszülettek a gyerekek, sajnos már nem tudtam visszamenni, hiszen anyaként is helyt kellett állnom. Az egykori szakoktatóm, Begyik Istvánné javasolta, hogy térjek vissza közéjük oktatóként. Levelezőn elvégeztem a főiskolai képzést, majd szinte azonnal a „katedra másik oldalán” találtam magam. Azt hiszem, a gyakorlati tapasztalataimnak köszönhetően színesebbé tudtam tenni a száraz elméleti tananyagot a fiataloknak. Először furcsa volt, hogy a korábbi tanítóimra kollégaként tekinthetek, akiktől mindig rengeteg segítséget kaptam. Nagyon szerettem a vendéglátást, de a váltást egy percig se bánom – mondta Széplaki Péterné, aki végül a ranglétrát végigjárva 2016 óta már nem csupán szakoktató, hanem gyakorlati oktatásvezető, illetve igazgatóhelyettes. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában