Látogatók

2022.09.30. 06:50

Kovászos uborkát és chipset zabáltak a vaddisznók a tarjáni lakótelepen

„Állati gondok, rettegő lakók – Vaddisznókonda túrja fel a lakótelepet: szeretik a chipset és az uborkát” – ezzel a címmel jelent meg cikk éppen húsz éve, 2002. szeptember 30-án a Nógrád Megyei Hírlap címlapján.

Nool

Vaddisznóktól rettegtek a lakosok

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

„A kép még idilli is lehetne (Faragó Zoltán kollégánk fotóját közölte címlapon a megyei napilap – a szerk.), ha egy erdei tisztás közepén járva váratlanul tárulna elénk az éjszakai holdfényben, ahogy a vaddisznókoca röfögve terelgetve malacait feltúrja az avart, keresi az élelmet. Mindez azonban nem ott történik, ezért aztán ijesztő, vagy legalábbis igen szokatlan: a konda a salgótarjáni Fáy András körút, ismert nevén az egykori Kemerovo lakóit riogatja, két malacos vaddisznókoca és tizenhat csíkos hátú malaca immár két hónapja szinte naponta „kirándul” rendszeresen a festői környezetben fekvő lakótelepre, amely tulajdonság most éppen sajátos veszte az itt élőknek” – írta húsz évvel ezelőtti cikkében a Nógrád Megyei Hírlap

Egy magányos kanról is beszámolt a cikk

A szöveg így folytatódott: „Remélhetően azért nem örökre, s egyszer véget ér a disznó-vircsaft a Piros iskola környékén. Este vagy éjszaka caplatnak fel a telep alatti Vadaskertből, néha egy magános kan is csörtet a nyomukban. Nagy területeken feltúrják a parkokat, virágágyásokat, felfalják a kukák környékén hagyott, kidobott élelmet. Állítólag szeretik a chipset és a kovászos uborkát...” 

A gyerekek elemlámpákkal kutattak utánuk 

A cikket szerző egykori kollégánk, Szabó Gy. Sándor a helyszínre is ellátogatott, ahol a megyei polgárőrszervezet alelnöke, a területet jól ismerő Kakuk Zoltán azt mondta neki: – A vaddisznók lassan a telep életéhez tartoznak, a gyerekek elemlámpákkal kutatnak utánuk, s nagy ricsajjal kergetik őket, ha rájuk találnak. Mi lesz, ha valamelyik menekülő koca visszafordul? Nem természetes, inkább természetellenes mindaz, ami történik. 

Egy helyi lakó, Szanyi Tiborné is megszólalt a téma kapcsán. Úgy vélekedett: – Nemcsak az a gond, amit a vadászok állítanak, hogy hirtelen felszaporodott a vaddisznóállomány, hanem a probléma magvát már jóval korábban a lakótelep kijelölésekor, megépítésekor elvetették. A házak gyönyörű környezetben állnak, de ehhez hatalmas darabot kanyarítottak ki az erdőből. Nem a vad, az ember vett el az állatok életteréből! A vaddisznó éhes, táplálékot keres, közben kénytelen „urbanizálódni”, s ez félelmet, aggodalmat okoz a környék lakóiban, ami természetesen érthető. 

Eltelt húsz év, a vadak velünk maradtak 

Nagyot ugrunk az időben, a cikk megjelenése óta eltelt két évtized, ám a városi vadlátogatásokat illetően mit sem változott a helyzet Salgótarjánban. Éppen néhány hete, szeptember elején írtunk arról, hogy vaddisznók lepték el a Szerpentin utat. Olvasónk – aki lencsevégre is kapta az állatokat – egy egész csordát látott a megyeszékhelyen barangolni. 

Idén nyáron egy disznót fotóztak le, amelyik a salgótarjáni Pécskő üdülőövezetében bukkant fel többször. 

– Egy töltény áll ki félig a feje tetejéből, de már begyógyult a seb. Úgy vélem, kan, mivel agyarai vannak, de sem nem vaddisznó, sem nem házi. Olyannak tűnik, mintha a kettő kereszteződéséből született volna – mondta el portálunknak egy szemtanú. 

 Négy éve, 2018 őszén szintén egy érdekes történetről számoltunk be. Feldobta a megyeszékhelyen élők napját az egyik vendéglátóhely váratlan vendége: vaddisznó ment be egy tarjáni pizzériába. Az állatot befogták, majd egy közeli erdőben elengedték. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában