Dóra József

2022.10.01. 19:50

Ötven éve a futball csábította Bátonyterenyére – emlékéremmel ismerték el a lelkes lokálpatriótát

A focinak köszönhető, hogy Dóra József közel ötven esztendeje Kállóról Bátonyterenyére költözött. A sport ugyan még ma is fontos része az életének, de ugyanígy szívén viseli a helyi közösségek támogatását. A lokálpatriótát Maconkáért emlékéremmel ismerték el a közelmúltban.

Gulyás Edina

Nagy-Majdon József polgármester (jobbra) nyújtja át az emlékérmet Dóra József

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Amikor 1975-ben leszerelt a katonaságtól, Dóra József a bátonyterenyei focicsapathoz igazolt, ekkor költözött párjával a városba. 

– A bányánál dolgoztam, a tiribesi és kányási üzemben. Amikor ez utóbbi 1987-ben megszűnt, zöldséges boltot nyitottunk a feleségemmel. Napjainkban már a fiam vezeti a családi vállalkozást, immár két üzletünk van – kezdte történetét Dóra József. – Maconkán építkeztünk, ez a településrész lett az otthonunk. Éppen ezért vált fontossá számunkra az itt élő közösség, a hagyományok ápolása, az ünnepek megélése. 

Mint mondta, a vasárnapi szentmisét követően sokat beszélgettek a helyiekkel, barátságok alakultak és felvetődött egy csoport életre hívásának ötlete. Ennek nyomán alakult meg 2009-ben a Maconkai Aranyalma ­Hagyományőrző Egyesület, aminek alapító tagként Dóra József máig aktív segítője. 
Az elmúlt évek alatt a szervezet sokat tett a városrész hagyományainak felkutatásáért, megőrzéséért és továbbadásáért. Szintén fontos a tagok számára az ünnepek megtartása, különböző rendezvények szervezése. Egyik legfontosabb programjuk az augusztus 20-i maconkai búcsú. A csapat munkáját tavaly a város önkormányzata éppen ezen az ünnepségen ismerte el Bátonyterenyéért kitüntetéssel. 

Dóra József a Maconkáért emlékéremmel 
Fotós: Gulyás Edina / Forrás: Nool

– Az évek folyamán több rendezvényt is életre hívtunk. Farsangkor, maskarába bújva szalmabábut égetünk. Felélesztettük az ételszentelés hagyományát is, húsvétkor kosarakban sorakoznak a sonkák és egyéb finomságok a templom udvarán. Májusfát állítunk a Szent István-szobor előtti területen. A Mikulás az egyesületünkben tevékenykedő gyerekeknek hoz jelképes meglepetést – sorolta Dóra József, hozzátéve: – Szintén szép program, hogy a karácsonyt megelőző napokban betlehemes játékot adnak elő a fiatalok a templom udvarán. Ilyenkor mindegy, hogy milyen az időjárás, forralt borral, meleg teával és zsíros kenyérrel vendégeljük meg az előadásra látogatókat. 

A kitüntetett elárulta, hogy a tartalmas programok megrendezésén túl a maconkai városrész rendbetételére, a Szent István-templom környékének gondozására is odafigyelnek. Az egyesület férfi tagjainak tavasztól őszig munkát ad a fűvágás, az általuk használt egykori óvoda épülete körül. 

– Nagyon jó az aranyalmásokhoz tartozni, ez egy baráti közösség, aminek megtartóereje van. A járvány miatti kényszerű bezártság idején nagyon hiányoztak a tagok és a megszokott rendezvények. Mindig számíthatunk egymásra, jókat beszélgetünk és tartalmasan töltjük együtt a szabadidőnket – hangsúlyozta Dóra József, aki azt is elmondta: 

– Az életemben szintén fontos helyet tölt be a sport. A helyi teke klub elnökeként az elmúlt évben megkaptam a Bátonyterenye Sportjáért érmet. 

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület kiemelkedő tagja

Az egyesület évről évre Ma­con­káért emlékéremmel tünteti ki azt a személyt, aki mindennapjaiban hozzájárul Maconka nevének öregbítéséhez, valamint munkájával segíti a falu és a közösség életét. Legutóbb, az augusztus 20-i maconkai búcsún alapító tagjuknak, Dóra Józsefnek ítélték az elismerést. 
A méltatásban elhangzott: „Józsi bácsi szíve a közösségünkhöz húz, hiszen itt nevelte fel gyermekeit feleségével szeretetben, és itt cseperednek az unokái is. Közösségünk egyik kiemelkedő tagja. A gyermekek szeretete, ahogyan az egyesület ifjú tagjaival beszélget, bánik, na meg persze focizik, példaértékű. Ha kell, akkor segít füvet vágni, színpadot díszít. Nagy szeretettel készül a karácsonyi betlehemes játékra, ahol mesemondóként jelenik meg. Rengeteg népdalt és mendemondát hallhattunk és hallhatunk tőle azokon az estéken, amikor az Aranyalma tagjai összeülnek, beszélgetnek, énekelnek, mint a régi szép időkben. Köszönjük szépen Józsi bácsi szeretetét és a sok alázatos munkáját, amit évek óta tesz a csapatért.” 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában