Szépkorúak

2022.10.04. 17:25

Foglalkozásokkal színesítik a Baglyaskő Időskorúak Otthon lakóinak életét

A rendszeres foglalkozásoknak rendkívül fontos szerepe van a Baglyaskő Időskorúak Otthonában élő szépkorúak életében. Azok által tartalmasan töltik az idejüket, a közösség hasznos tagjának érzik magukat. Az intézmény dolgozói ezért változatos programokat biztosítanak az itt lakóknak.

Gulyás Edina

A fizikai aktivitást fenntartó és a kulturális alapokra helyezett programok is helyet kapnak a lakók mindennapjaiban

Forrás: Beküldött fotó

– A foglalkoztatásnak mint aktív tevékenységnek fontos szerepe van a lakók életében. Így hasznosan tölthetik el a szabadidejüket és új technikákkal ismerkedhetnek meg. Közben eltereljük a figyelmüket egészségi állapotukról, megszüntetjük a feleslegessé válás érzését, jókedvűen, tevékenyen telnek napjaik – hangsúlyozta Pál Cecília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Gondviselés Háza-Baglyaskő Időskorúak Otthonának vezetője.

Közösen élik mindennapjaikat
Forrás: Beküldött fotó

Mint mondta, napi rendszerességgel tart csoportos és egyéni foglalkozásokat az intézmény gyógytornásza, aki egyénre szabott tornával segíti fejleszteni a lakók mobilitását. A mozgásos tevékenységeken kívül a szórakozásra is nagy figyelmet fordítanak: hetente tartanak filmvetítéseket, minden alkalommal más-más osztályon. A lakók kívánsága szerint általában régi magyar filmeket vetítenek. 

– Nagy igény van a zeneterápiás jellegű foglalkozásokra is, amelyeket szintén heti rendszerességgel tartunk. Az elmúlt időszakban ez különösen jó hatással volt a lakók hangulatára, mert a zene nagy segítséget nyújt a lelki problémák feldolgozásában – ismertette az intézményvezető. 

Hozzátette: ezek mellett természetesen a fizikai aktivitást fenntartó és a szellemi, illetve a kulturális alapokra helyezett programok is helyet kapnak a lakók mindennapjaiban. A tematikus foglalkozásokat az azokon részt vevő ellátottakra formálva, az igényeik és egészségi állapotuk figyelembevételével szervezik meg. 

Szellemi vetélkedőkre is sort kerítenek, de utazásra is készülnek
Forrás: Beküldött fotó

– Fontosnak tartjuk, hogy legyenek olyan foglalkozások, amelyeken az intézmény mind a négy részlegének lakói közösen vesznek részt. Nyár végén például egy vetélkedőt szerveztünk, amely nagy sikert aratott az idősek körében. A közös programok ugyanis lehetőséget teremtenek az ismerkedésre, új kapcsolatok kialakítására – fogalmazott Pál Cecília. 
– A kornak, a képességeknek, adottságoknak megfelelően a manuális készségfejlesztés is a feladataink körébe tartozik. Tudatosan figyelünk arra, hogy mely területeken van nagyobb szükség a fejlődésre, és igyekszünk ezeket játékos feladatokkal előtérbe helyezni. 

A különböző programokat nem csak az intézményben tartják. Az itt dolgozók fontosnak tartják, hogy a szabad levegőn is sokat tartózkodjanak a szépkorúak. Erre a nehezen mozgó lakók esetében is figyelnek, illetve segítik őket az ágytornában. A hagyományos ünnepek mellett nagy figyelmet szentelnek a gondozottak születésnapjára is. Idén többen is betöltötték a 90. és 95. életévüket, őket virágcsokorral köszöntötték. 

– A nyári időszak mindig remek lehetőséget teremt a megújulásra, az intézmény kerthelyiségeinek szebbé varázslására. Az itt élő szépkorúakkal közösen ültetjük át a dísznövényeket, az udvarban is virágokat gondozunk. A tevékenység iránt nagy érdeklődést mutatnak az idősek, az otthon udvarán kialakított veteményeskertet immár három éve gondozzák – tájékoztatott Pál Cecília.

Október szintén a szépkorúakról szól az intézmény életében
Pál Cecília arról is beszámolt, hogy az elmúlt időszakban sok színes programon vettek részt a Baglyaskő Időskorúak Otthona lakói az intézmény dolgozóival közösen. Ezek közül kiemelte, hogy Komjátszegi Gyula író második alkalommal tartott író-olvasó találkozót nagy sikerrel. 
– A hagyományainkhoz hűen szalonnasütést szerveztünk az intézmény kerthelyiségében. A remek hangulatot egy Füleki úti lakónk biztosította, aki régi és közismert nótákat énekelt – sorolta az intézményvezető. – A besztercei tóhoz többször is ellátogattunk, amit körbe is sétáltunk. Mátraverebély-Szentkúton, ahogy minden évben, idén is részt vettünk az idősek, betegek és szociális ellátásban részesülők búcsúján és az ünnepi szentmisén a Porciunkula ünnep alkalmából. Egy régóta dédelgetett álmunk is megvalósult, ugyanis elutaztunk a Bükkszéki Gyógy- és Termál Strandfürdőbe. Mint mondta, október az idősek hónapja, így az előttünk álló hetekben is tartalmas és változatos programokkal kedveskednek majd a szépkorúaknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában