Rózsaszín Október

2022.10.04. 19:21

Szelek szárnyán szállt a mellrák elleni harc fontosságát hirdető üzenet Salgótarjánban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete idén is csatlakozott a Rózsaszín Októberhez, azaz a mellrák elleni küzdelem hónapjához. Ennek jegyében kedd délelőtt figyelemfelkeltő sétát tartottak, amelynek a több mint száz résztvevője szinte kivétel nélkül rózsaszín szalagot mintázó matricát viselt.

Veres Edina

Szép számmal összegyűltek a rózsaszín szalagot viselő résztvevők a nógrádi megyeszékhely központjában

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Szép számmal gyülekeztek a rózsaszín szalagot viselő résztvevők kedd délelőtt a Balassi Bálint Megyei Könyvtár előtt. A Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete a Rózsaszín Október nevű rendezvénysorozathoz kapcsolódva szervezte meg a Vigyázz magadra! nevet viselő programot. A hagyományoknak megfelelően az esemény idén is figyelemfelkeltő sétával indult.

Az egybegyűltek átvonultak a Fő térre, ahol először Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos szólt a népes hallgatósághoz. Mint mondta: október az emlőrák elleni harc hónapja, amikor minden évben rózsaszín sétával hívják fel a figyelmet e kór megelőzésére. Rámutatott, hogy sajnos az emlőrák kialakulásának nincs pontos, egyértelműen meghatározható oka, azonban annál több kockázati tényező akad. Ezek között található a genetikai háttér, a hormonális és környezeti tényezők, és természetesen az életmód is. A megyei tiszti főorvos ezután kiemelte, hogy a rózsaszín sétákhoz hasonló megmozdulásokkal a súlyos emlődaganat kialakulásának megelőzésére szeretnék ráirányítani a figyelmet.

 

 – Minél korábban fedezzük fel az elváltozást, annál könnyebben tudjuk meggyógyítani. Egy korai stádiumban észrevett emlődaganat esetében az ötéves túlélés átlagosan 87 százalék, de akár a 95 százalékot is elérheti. Ezzel szemben a később felfedezettek esetében ez az érték már csak 12 százalék. A 45 és 65 év közötti nők évente kapnak meghívót mammográfiás szűrésre. Örvendetes, hogy tavaly a vizsgálatokon való részvétel Nógrád megyében meghaladta a 37 százalékot. Ez szép eredmény a korábbi 30 százalék alatti adatokhoz képest, sőt az országos átlagot – 34 százalék – is túlszárnyalta – fejtette ki Feketéné dr. Zeke Ildikó, aki arra is kitért, hogy a javulásban a Szent Lázár Megyei Kórház komplex mammográfiás centrumának vitathatatlan érdemei vannak, hiszen a pandémia ideje alatt is folyamatosan működtek.

A megyei tiszti főorvos végül a rendszeres önvizsgálat végzés jelentőségét is hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: a korai felismerés terén ez a két fegyverünk van az emlőrák elleni harcban. 

Beszédében Rozványi Balázs, a MRL elnöke kifejtette, hogy az emlőrák gyógyításának módszerei az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődtek, ennek köszönhetően egyre több a hosszútávú túlélő. Ugyanakkor szót ejtett arról is, hogy a kezeléseknek mellékhatásai is vannak. Ezek közé leginkább kardiológiai és keringési problémák tartoznak, azonban ezek nem csupán az emlődaganatok, hanem más típusú rosszindulatú elváltozások kezelésénél is jelentkezhetnek. Végezetül Rozványi Balázs a betegség kiújulásának a lehetőségére figyelmeztette a megjelenteket. Kiemelte: meghatározó, hogy az eredeti daganatot milyen nagyságban fedezték fel.

Végül Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke elárulta az egybegyűlteknek, hogy amikor 16 évvel ezelőtt érintettként megismerkedett a liga tevékenységével, akkor az évente emlődaganattal diagnosztizáltak száma még 5500 volt. Napjainkban ez az érték 8500 körül mozog.

– Sajnos egyre több az érintett, és ez világtendencia. Van azonban egy jó hír is, méghozzá az, hogy az elmúlt 20 év alatt 10 százalékkal csökkent a veszteséglista. Ugyanakkor amíg hazánkban alig 40 százalékos a megjelenés a szűrővizsgálatokon, addig Dániában, Hollandiában vagy Belgiumban ez a 75-80 százalékot is eléri, ami nyilván a túlélési adataikban is tükröződik. Abban az esetben, ha nálunk is ilyen magasságokban mozogna a részvételi arány, akkor 30-40 százalékkal kevesebb nőt veszítenénk el évente emlőrák miatt – húzta alá Kreicsi Mária, aki ezután a szelek szárnyára engedte az alapszervezet üzenetét. A Rózsaszín Október nevű rendezvénysorozathoz fűződő idei üzenet pedig úgy hangzott: Vigyázz magadra, figyelj magadra, adj nagyobb esélyt magadnak a hosszabb, teljesebb életre!

Ezután a megjelentek a magukkal hozott rózsaszín papírvirágokat – a korábbi évek hagyományát követve – a Fő tér virágágyásaiba tűzték, majd a résztvevők felvonultak a József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokába. Ott dr. Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere fogalmazta meg köszöntő gondolatait. Elmondta, hogy több mint három évtizede – egy alapítvány kezdeményezésére – először az Amerikai Egyesült Államokban használták a rózsaszín szalagot a mellrák túlélői.

– Azóta ez a mellrák elleni küzdelem szimbóluma, amely világszerte közismert. A szalagok a reményt szimbolizálják, a félelem leküzdését segítik. A világnak és ennek az évről évre megrendezett sétának is az a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a betegség korai felismerésének fontosságára, valamint arra, hogy az egészségünkért mit kell tennünk – hangsúlyozta dr. Dániel Zoltán, aki ezután szintén ráirányította a figyelmet az évről évre elvégezhető nőgyógyászati szűrővizsgálatok jelentőségére, majd köszönetet mondott a MRL Salgótarjáni Alapszervezete áldozatos tevékenységéért. 

 Látványos flashmobbal is színesítették a rózsaszín napot
Az üvegcsarnokban rendezett programon Kovács-Benko Fruzsina Borbála, a Szent Lázár Megyei Kórház Radiológiai osztályának dolgozója is közreműködött egy dalcsokorral. 
A Vigyázz magadra! rendezvény egyik fő eleme a kerekasztal-beszélgetés volt. A kérdező fél szerepét Katkó Orsolya, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának osztályvezetője töltötte be, beszélgetőpartnere két emlőrák érintett nőtársa volt. Tarjáni Melinda és Kónyáné Ferencz Tünde mesélt például arról, hogy miként fedezték fel az elváltozást, hogyan szembesültek a diagnózissal, de emellett a betegút állomásain átélt tapasztalatok sorát is érintették.

Ezt követően kihirdették a Vigyázz magadra! országos fotópályázat eredményeit, majd megnyitották a díjnyertes alkotásokat bemutató tárlatot a művelődési központban.

 A program zárásaként az MRL alapszervezetének tagjai és önkéntesei a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskola több mint ötven tanulójával úgynevezett flashmobot, vagyis villámcsődületet tartott a Fő téren a mellrák elleni harc és a figyelemfelkeltés jegyében. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában