Adománygyűjtés

2022.11.25. 17:33

Korszerű, aktív életet biztosító protézisre gyűjt a fiatal bátonyterenyei édesanya

Bátonyterenyén sétálunk Reviczki Ildikóval, apró bicegése jelzi csak, hogy hiányzik a bal lába. Aztán gyorsabb tempóra kapcsol, szinte alig érem utol. Egy hónapja próbaként hordja azt a protézist, amivel végre nem jár fájdalommal számára minden lépés.

Gulyás Edina

Reviczki Ildikó csak tízéves volt, amikor súlyos betegsége miatt amputálni kellett a bal lábát

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

Borsos ára van annak, hogy végleg a magáénak tudhassa, a protézist, ehhez kér most segítséget a fiatal édesanya. Annyi terve és célja van, amikről bárhogy alakult is az élete, sosem volt hajlandó lemondani.  Talán már sokaknak ismerős Reviczki Ildikó története, ő az csinos fiatal anyuka, aki a közösségi oldalon kért néhány napja segítséget, mivel új műlábra gyűjt. Olyanra, amivel kényelmesen lehet sétálni, lépcsőzni, túrázni, futni és sportolni is, amivel jó újra járni. Sokan megosztották a bejegyzést és ami a legfontosabb: folyamatosan érkeznek a felajánlások. Így előbb-utóbb valóra válhat Ildikó álma: a fényképén őt ölelő, első osztályos kislányával együtt játszhatnak, kirándulhatnak, de ami a legfontosabb: újabb gyermekkel bővülhet a család. 

– Kilenc éves voltam, amikor csontrákot diagnosztizáltak nálam, a tizedik születésnapomra azt kaptam ajándékba, hogy a bal lábamat amputálták. Azért mondom, hogy ajándékba kaptam, mert addigra már olyan fájdalmaim voltak, hogy megváltás volt számomra a műtét – kezdi a szomorú történetet Ildikó, aki a sok nehézség ellenére is folyamatosan mosolyog. Mint mondja: egy percre sem adta fel, egész életében voltak céljai és álmai, amikről a körülmények ellenére sem mondott le soha. Mindig teljes életet élt, tanult, még sportolt is, bulizott a barátaival, dolgozott és családot alapított.

Protézisre gyűjt a bátonyterenyei édesanya
Nem hagyta el magát, aktív életet élt mindig, még sportolt is a bátonyterenyei édesanya
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

– A műtétet követően egy évig voltam kórházban, utána kezdtem újra élni. A műlábbal eleinte nem tudtam egy lépést sem megtenni. Azonban mindig apró célokat tűztem magam elé: először meg akartam tanulni úszni, aztán járni, majd egyedül eljutni a falu másik felére, a barátokkal együtt lenni, sportolni, családot alapítani – sorolja Ildikó, aki annak ellenére is teljes életet élt, hogy a közgyógyellátásban elérhető protézissel szinte minden lépés fájdalommal járt. 

Előfordult, hogy véresre törte a csonkot a műláb, 27 évig kellett elviselni a fájdalmat és a sok kellemetlenséget. 

Mint mondta, egy gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó cég plakátján látta meg azt a protézist, amit kipróbálásra meg is kapott, ennek köszönhetően megváltoztak a mindennapjai. A legfontosabb, hogy elmúlt a fájdalom. A napok sokkal energikusabbak: munka után elkészíti az ebédet, elsétál a buszmegállóba a kislánya elé és még délután sem szükséges lepihennie. Sőt, a rendszeres sportot is szeretné újra beiktatni az életébe. Korábban a fájdalom ellenére is aktív életet élt: úszott, kajakozott, kenuzott, teniszezett, vitorlázott, ping-pongozott és a tőrvívást is kipróbálta. Azt tapasztalta ugyanis, hogyha sportol, jobban teljesít más területeken is.

Protézisre gyűjt a bátonyterenyei édesanya
A korszerű protézis ára 22 millió forint. A társadalombiztosítás segít, de a fennmarad összeg is nagy terhet jelent a családnak
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

– A korszerű eszközzel jó járni, ég és föld a különbség a közgyógyellátásra kapható műlábhoz képest! Halloweenkor elkísértem a kislányomat a rendezvényre, mi mentünk a sor elején és szóltak, hogy lassítsunk, mert nem tudnak követni – meséli nevetve Ildikó, hozzátéve: – Vákuummal, könnyedén felhelyezhető az új protézis, amibe egy okos-térdízület is be van építve. Ez eltárolja a lépéseket, nehezebb terepeken is megállja a helyét, és biztonságos, mert botlásgátló van benne. Egy applikációt is le lehet tölteni hozzá, amiben sok mindent be lehet állítani. A lépések dinamikáját, vagy azt, hogy lépcsőzés következik. 

Mint mondta, összesen 22 millió forintba kerül az eszköz. Az összeg bizonyos részét, legjobb esetben a nyolcvan százalékát az állam támogatja. Azonban ehhez egyedi kérelmet kell benyújtani, aminek elbírálásakor több dolgot vesznek figyelembe. Elsősorban azt, hogy mennyire él aktív életet a kérelmező. A protézisbe ezért egy lépésszámlálót építtettek be. 

– Nem szoktam siránkozni, nem szeretek segítséget kérni, de most nagy szükségem van erre az eszközre ahhoz, hogy teljes és fájdalommentes életet élhessek. Szerencsére sokan összefogtak a szűkebb és a tágabb környezetben is. Érkeznek a felajánlások, már másfél millió forint van a számlán. A helyi boltban, a munkahelyemen és a templomban, ahova járunk, gyűjtenek nekem. Egy salgótarjáni gyógymasszőr is felajánlotta számomra a kezelések árának 20 százalékát, de külföldről, még Amerikából is adakoztak – közölte Ildikó, hozzátéve: – Hálás vagyok minden forintért. Aki szeretne támogatni a célomban az a 11773391-21626946 számlaszámra utalhatnak, a közleménybe be kell írni: Ildikó adomány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában