Közoktatás

2022.11.26. 06:50

Decembertől már a felújított iskolában folytatják a tanévet a varsányi diákok

A Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola fenntartója, a Balassagyarmati Tankerületi Központ pályázati forrásból csaknem 1,5 milliárd forint értékben valósította meg az iskola teljes körű infrastrukturális felújítását a közelmúltban.

Lászlók Judit

December 1-től már az új épületben tanulhatnak a varsányi diákok

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A beruházás ideje alatt a varsányi diákok két másik helyszínen folytatták tanulmányaikat, azonban december elsejével már visszaköltözhetnek a felújított intézménybe. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Balassagyarmati Tankerületi Központ 1,5 milliárd forintos támogatást nyert el a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola teljes körű felújítására. A beruházás munkálatainak idejére a felső tagozat a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola nagylóci telephelyére költözött, míg az alsó tagozatos diákok a varsányi Közösségi Házban kaptak helyet, valamint irodahelyiséget is biztosítottak itt számunkra. A felső tagozatosokat külön busszal szállította a Tankerületi Központ minden hétköznap Nagylócra.

Új iskolaépület Varsányban
Jusztin Klaudia, az intézmény igazgatója. A Balassagyarmati Tankerületi Központ 1,5 milliárd forintos támogatást nyert el a az iskola teljes körű felújítására
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

Jusztin Klaudia, a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója portálunk érdeklődésére megerősítette, hogy az intézmény fejlesztése a közelmúltban befejeződött. Így a 125 tanuló ez év december elsejétől már a felújított varsányi intézményben folytatja majd a tanévet.

– Az iskola 2017-től a Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartása alatt végzi az oktatói-nevelői munkát. A fenntartó korábban 1,5 milliárd forintos támogatást nyert el az intézményünk teljes körű felújítására. A fejlesztés az iskola oktatási színvonalát, valamint a megújult szakmai munkát segíti elő – mondta Jusztin Klaudia. Hozzátette: – Az eddig kétszintes épületben beépítették a tetőteret, valamint tizenkét tantermet és öt szaktantermet alakítottak ki. Ezenkívül teljesen új eszközkészlettel és bútorzattal adják majd át az iskolaépületet. A bútorok és a különböző oktatástechnikai eszközök jelenleg beszerzés alatt állnak, várhatóan december, január környékén érkeznek meg. Ennek függvényében a pályázat zárása és az iskola ünnepélyes átadása is ekkor valósulhat meg.

Jusztin Klaudia kitért arra is, hogy az új iskolába való költözéssel komplex szakmai megújulást szeretne elindítani az intézményben. 

– Iskolánk komplexitását két területen szeretném megvalósítani: egyrészt a tehetséggondozás, másrészt a hátrány kompenzáció, a felzárkóztatás területeit érintve. Elsősorban művészeti vonalon, ugyanis a Hibó Tamás Alapfokú Művészeti Iskola kihelyezett tanszakjaként dráma- és színjátszás, illetve grafika képzés működik az iskolában. Emellett a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola keretében bevezetjük a hegedűoktatást. Utóbbit a jövőben további hangszerekkel is bővítenénk. A sport területén labdarúgás és röplabda foglalkozást szeretnénk indítani, amelyhez adott az új, minden eszközzel felszerelt tornaterem. Harmadik újdonságunk az ökoiskola programhoz való csatlakozás. Ezzel kapcsolatban már megtörténtek az első lépések. Ugyanakkor továbbra is kiemelt feladatunknak tartjuk a hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küzdő diákok felzárkóztatását. Mindezt elősegítik a kis létszámú osztályok. Oktató munkánk színesítéséhez a Komplex Alapprogram mellett már alkalmazzuk a Sakkpalota program módszereit valamint a LEGO játék hatékony oktatást támogató elemeit is – fogalmazott az intézményvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában