Művészet

2022.11.26. 14:03

Megnyitották az V. Országos Rajztriennálét Salgótarjánban: kortárs alkotók mutatkoztak be + fotók

Szebbnél szebb alkotások sorakoztak fel az idei Országos Rajztriennálén a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban, ahol több művész is elismerést vehetett át szombat délelőtt.

Nagy Orsolya

A tárlat egyrészt felmutatja a kortárs rajz legfrissebb hazai példáit, másrészt kedvet csinál az egyedi rajzi technikák használatához

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Idén is megrendezték a nagy hagyománynak örvendő rajztriennálét, ahol a helyi alkotók mellett az ország minden tájáról érkező kortárs művészek munkáját tekinthették meg az érdeklődők.

A rendezvényen Fekete Zsolt, a város polgármestere úgy fogalmazott, hogy az egyre kaotikusabbá váló világunkban még inkább szükség van azokra a biztos igazolási pontokra, amelyeket például a 100 éves Salgótarjánban a 40 esztendeje hagyományosan megrendezett rajztriennálék jelentenek.

– Az alkotások újak, azonban a triennálé eredeti célkitűzéseit megtartották a szervezők. Ezen a rendezvényen időről időre bemutatkozhatnak a magyar grafika egymást követő nemzedékei, a visszatérő művészek, valamint a folyamatosan maguknak nevet követelő fiatal alkotók. Munkáikon keresztül betekintést nyerhetünk a kortárs hazai rajzművészet számos irányzatába. Emellett megtapasztalhatjuk a kortárs egyedi grafika sokoldalú fejlődését is – hangsúlyozta a polgármester.

Hozzátette: a kiállított képek, amelyeket idén mintegy 420 alkotás közül választott ki a zsűri, sok izgalmas és érdekes gondolatot közvetít az emberek felé. Ez a rendezvény napjainkra a hazai képzőművészeti életnek a meghatározó és rangos eseményévé vált.

Mint mondta: a rendezvényhez kapcsolódóan nyílt meg a neves grafikus művész, Szurcsik József Ragaszkodás valamihez című kamarakiállítása is, aki 2019-ben az önkormányzat díját nyerte el az akkori rajztriennálén.

A polgármester bízik benne, hogy a négy évtizeddel ezelőtt megkezdett hagyomány tovább folytatódik majd.

Dr. Shah Gabriella, a múzeum igazgatója elárulta, hogy megnyílt ugyan a kiállítás, de be is kell zárni az intézményt a téli időszakra, a jelenlegi energiaválság miatt. Háláját fejezete ki azonban, hiszen ennek ellenére is vállalták a művészek, hogy bemutassák alkotásaikat.

Az igazgató kiemelte azt is, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ugyan online, de jelen legyenek az érdeklődők életében.

A kiállítást dr. Révész Emese művészettörténész nyitotta meg, aki beszédében visszatekintett az elmúlt 40 évre, de a rajz életünkben betöltött szerepére és hatására is kitért.

– A rajz olyan természetes módon van körülöttünk, mint a zene, vagy a napsütés. Mindig volt, van és lesz a háborúban is, amíg az ember ember és kezével meg tud ragadni valamilyen eszközt, addig rajzolni fog – fejtette ki Révész Emese.

A rendezvényen az alkotók munkáját is elismerték. Ezáltal a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját vehette át Baksai József, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának elismerését Zsankó László kapta, Salgótarján önkormányzatának díjában Csorba Simon István részesült, míg a Dornyay Béla Múzeum díjjal Csörgő Tamás térhetett haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában