Ünnepi hangolódás

2022.11.27. 12:30

Kiállítás nyílt az egykori balassagyarmati állatorvos betlehemi magángyűjteményéből + fotók

Kiállítást nyílt szombat délután dr. Hegedűs Szilárd tiszteletére a betlehemi magángyűjteményéből Balassagyarmaton a Jánossy Képtárban. A megnyitót egy betlehemes szokásjáték előzte meg a város főterén.

E-L. Zs.

A betlehemi magángyűjteményben számos különlegesség is megtalálható

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Ezt követően Csábi István közreműködésével Csach Gábor, művészettörténész, Balassagyarmat polgármestere nyitotta meg a tárlatot, majd ifj. dr. Hegedűs Szilárd ismertette a gyűjtemény történetét.

Az eseményen Csábi István, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola vezetője köszöntötte a kiállításmegnyitó résztvevőit, majd Györe Imre Adventi ének című művét hallhattuk az előadásában. 

Ezt követően Csach Gábor polgármester osztotta meg gondolatait. A betlehem készítés ősi történetét mesélte el, hogy a különböző egyházakban hogyan alakult ki Jézus születésének az ábrázolása. Máté és Lukács evangelista leírásai alapján formálódott az ábrázolásmód. Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik az első betlehemi jászol felállítása, amikor az itáliai Greccio városában, a tizenharmadik században arra kérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt és elevenítse fel Jézus születésének a történetét. Egész Európában elterjedt és ma már szinte minden házban megtalálható. Csach Gábor kiemelte, hogy a betlehem az adventi várakozás, a karácsony előtti időszak segít abban, hogy kicsit a felgyorsult világban megálljunk, elcsendesedjünk és méltó módon tudjunk készülni az ünnepekre.

A megnyitót ifj. dr. Hegedűs Szilárd folytatta, bepillantást kaphattunk, az egy éve elhunyt édesapja méltán elismert balassagyarmati állatorvos sokszínű életébe. Elmesélte, hogy grafomán személyiség volt, naplót vezetett, tollakat gyűjtött, szerette a focit, sok hobbija volt. Érdekelte a teológia, emellett a keresztény felekezetek egymással való viszonya is, a templomépítészet is foglalkoztatta. Idegenvezetőket megszégyenítő tudással rendelkezett, azonban mindig szerényen adta közre azt. A gyűjtő kisgyermek korára vezethető vissza a kegytárgyak és a betlehem iránti rajongása. 

Őrhalmi származása révén, az ottani templomban segédkezett minden évben a betlehem felállításában, elrendezésében. Az első betlehemet 10 éves korában kapta. Az anyaghasználat különlegességére és a különböző stílusokra fektette a hangsúlyt a gyűjtemény bővítésénél. Utazásai során mindig a kegytárgyboltokból vett emléket, de nem csak gyűjtötte, hanem ő maga is építette a betlehemeket. Ajándékozáskor a család és a barátok is mindig tudták, hogy egy betlehemi darabbal örömet tudnak szerezni számára. A gyűjtemény első darabja is megtekinthető a kiállításon, amit egy műértő segítségével óvtak meg. Ifj. dr. Hegedűs Szilárd zárásként köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a kiállítás megszervezésében részt vett, bízik benne, hogy a város turisztikai látványosságait is gazdagítani tudja ez a gyűjtemény a jövőben.

Az ingyenesen látogatható kiállítás november 26. és január 6. között várja az érdeklődőket minden szombaton és vasárnap 15 és 18 óra között.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában