Oktatás

2023.01.26. 20:36

Új képzéseket indítana az Óbudai Egyetem Salgótarjánban

Szakmai napot tartott az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely (SKKK) csütörtök délután.

Veres Edina

Szakmai nappal várták csütörtökön Salgótarjánban az iskola jövendőbeli hallgatóit

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A megnyitón Székyné dr. Sztrémi Melinda elmondta: az esemény célja, hogy be tudják mutatni magát az egyetemet, illetve a vállalati partnereik tevékenységét a térségben. Mint fogalmazott, tapasztalataik szerint a köztudatban kevés az információ arról, hogy a fiataloknak helyben kínálnak lehetőséget a továbbtanulásra. Ugyanígy az sem egyértelmű sok esetben, hogy a tanulmányok befejeztével milyen elhelyezkedési lehetőségeket kínál a térség.

– Több mint öt éve vagyunk jelen Salgótarján életében az Óbudai Egyetemmel. Először csak felsőoktatási szakképzésünk volt, de 2018 óta már alapképzést is indítunk. Eddig az egyetemünk Neumann János karának segítségével mérnökinformatikussá válhattak a hallgatóink. Ugyanakkor bízunk benne, hogy idén nagy fordulat áll be az Óbudai Egyetem salgótarjáni intézetének életében – hangsúlyozta a SKKK igazgatója rámutatva, hogy további két kar bekapcsolódásával immár összesen négyféle képzést kínálnak a térség fiataljainak. 

Szakmai nap, Óbudai egyetem 2023-01-26 Salgótarján
Székyné dr. Sztrémi Melinda, az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely igazgatója
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Mint fogalmazott, megtartják a már említett mérnökinformatikus képzést nappali és levelező tagozaton, illetve hasonlóképp lesz elérhető az új villamos-üzemmérnök képzés is. Szintén új lehetőségként jelenik meg a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing képzés, azonban ezeket csak nappali tagozaton választhatják az érdeklődők. Székyné dr. Sztrémi Melinda azt is kifejtette, hogy hallgatóiknak lehetőségük van bekapcsolódni a duális képzésbe, illetve szakmai gyakorlataikat a helybeli cégek, partnerek segítségével végezhetik el.

Jól felszerelt termekkel rendelkeznek

Az Óbudai Egyetem (ÓE) salgótarjáni intézete tavaly költözött saját épületbe, amely a Rákóczi út 80-as szám alatt található. Ennek köszönhetően jelenleg öt felszerelt tanteremmel, három számítógépteremmel rendelkeznek, valamint egy teakonyhával ellátott zsibongót is kialakítottak a fiataloknak. Emellett egy konditermet is felszerelnek, hogy sportolási lehetőséget nyújthassanak hallgatóiknak, valamint tavasztól egy kávézóterasz is hozzájárul majd a nógrádi megyeszékhely hallgatói életének felpezsdítéséhez és színesítéséhez.

Érdekes, szakmai előadásokból sem volt hiány

A szakmai nap első előadója Beleznay Tamás, az ÓE rektori kabinetjének munkatársa volt, aki általánosságban beszélt a megjelent végzős középiskolásoknak a felsőoktatási intézményről. Szabó-Zsidai Krisztina, az ÓE Neumann János Informatikai Kar tanulmányi irodavezetője, illetve az oktatási ügyekért felelős dékáni megbízottja elsősorban a felvételi eljárásról nyújtott tájékoztatást, illetve kitekintett a duális képzés lehetőségeire is.

Szakmai nap, Óbudai egyetem 2023-01-26 Salgótarján
Szakmai előadásokat hallgathattak az érdeklődő fiatalok
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Csikósné Dr. Pap Andrea Edit, az ÓE Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese a Salgótarjánban induló új képzésről, és magáról a karról is beszélt. Az ÓE Keleti Károly Gazdasági Kar egyetemi docense, dr. Tégla Zsolt szintén azokat képzéseket érintette előadásában, amelyeket immár a salgótarjáni diákok is választhatnak. 

Végül a már évek óta futó mérnökinformatikus képzésről, illetve az ösztöndíj lehetőségekről Simon Csaba, az SKKK pályaorientációs tanácsadója számolt be a diákoknak. A szakmai nap keretében az ÓE salgótarjáni intézetének vállalati partnereiként Lantos Zsolt, a Gyémánt-Pirazol Kft. ügyvezető igazgatója mutathatta be tevékenységüket a fiataloknak, míg a Wamsler SE Rt. képviseletében Szabó Tamás és Smida Richárd tehettek ugyanígy. A program kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában