Bíróság

2023.01.31. 06:55

Állatkínzásért ítélték el a „szamaras” állatorvost Nyugat-Nógrádban

Közérdekű munkára, ezen felül pedig komoly összegű bűnügyi költség megfizetésére ítélte nemrégiben a Balassagyarmati Járásbíróság a 2-es főút mentén rendszeresen kóborló szamarak tulajdonosát, egy nyugat-nógrádi állatorvost.

H. H.

Megszokott látvány: az állatorvos szamarai a 2-es főút mellett

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

Még decemberben számoltunk be arról, hosszú hónapokon keresztül bosszankodtak a nyugat-nógrádi járási székhelyen áthajtó autósok, hogy a 2-es főút mentén folyamatosan bóklásztak szamarak. Az állatok egy szomszédos, egyébként Tolmács közigazgatási területéhez tartozó birtokról szabadultak ki, mivel a farm őrzése nem volt megoldott és kerítés sem zárta el azt a külvilágtól. 

A jószágok nem egyszer okoztak balesetveszélyes helyzeteket, és nem csupán a forgalmat zavarták, hanem becsatangoltak a városba. Ráadásul az ipari park felé eső domboldalon, egy szántóföldön kimúlt példányt is találtak, feltehetően elgázolta egy gépjármű.

Mezőfi Zoltán, Rétság polgármestere hangsúlyozta, a tulajdonost többször figyelmeztették a szigorú állattartási szabályok betartására, aki maga is állatorvos végzettségű, tehát teljesen tisztában van, milyen körülmények között tenyészthet. Az észrevételek hatástalannak bizonyultak, a doktor semmilyen megelőző óvintézkedést nem tett.

Hiába a bírság, kérés, ígéret...

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, a tulajdonossal szemben számos esetben szabtak ki helyszíni bírságot, anyagi károkozás miatt szabálysértési eljárást indítottak, mi több, hatósági feljelentés is történt, ami miatt az ügy a bíróságon kötött ki. Decemberben a szamarak gazdája egy megbeszélés során ígéretet tett, hogy a birtokát villanypásztor-hálózattal látja el, így a jószágok nem tévedhetnek a tilosba, ennek kiépítése azonban jelentősen késett.

A közelmúltban Mezőfi Zoltán újfent megkereste szerkesztőségünket, és közölte, értesülései szerint az állatorvos-tulajdonos ügyében megszületett az elsőfokú bíróság döntése. 

Végleg eltiltották a hivatásától

Dr. Bárány Dávidtól, a Balassagyarmati Törvényszék sajtótitkárától megtudtuk, a 2023. január 23-án meghozott ítélet értelmében a Balassagyarmati Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki állatkínzás bűntettében, ezért őt 312 óra, azaz több, mint egy hónapnyi közérdekű munkára kötelezte, ezen felül az állatorvosi szolgáltatói tevékenységtől végleges hatállyal eltiltotta. Továbbá az eljárás során felmerült bűnügyi költségből négyszázezer forintot kell megfizetnie az államnak. A bíróság döntése nem jogerős, azzal szemben a vádlott és az ügyészség egyaránt fellebbezést jelentett be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában