Mackóvár

2023.02.01. 13:50

Ezekben a napokban minden a medvéről szól a salgótarjáni óvodában (fotók)

Mackós napokat tartanak a héten a salgótarjáni Mackóvár Központi Óvodában.

N.O.

Minden a macikról szól ezekben a napokban

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője elmondta portálunknak, intézményük fontosnak tartja a különféle néphagyományok ápolását.

– Február 2-án a népi hiedelem szerint a téli álmot alvó medve elhagyja barlangját. Amennyiben szép idő van és meglátja árnyékát, visszamegy barlangjába, ugyanis akkor a tél még nem ér véget és hideg lesz. Ha árnyékát nem látja meg, akkor kint marad, ezzel jelezve, hogy közeledik a tavasz. Óvodánk pedig a hagyományhoz és nevünkhöz hűen ez alkalomból egy héten át programokat szervez a csemetéknek – közölte Andóné Angyal Mária.

Fodor Edina, a központi óvoda intézményegység vezetője kiemelte, hogy már régóta ünneplik ezt a napot és mindig igyekeznek valamilyen újdonságot belecsempészni a programokba.

– Idén egy fantázianevet találtunk ki, amely a Geobruming lett. Ez tulajdonképpen egy kincsesláda keresést jelent, amely során a gyerekekhez közel álló, óvodapedagógus által megírt versek alapján kutatták fel a ládákat, amelyekben egy-egy puzzle darab volt. Ebből további feladatok következtek, majd megtalálták a megoldást. Összesen tíz csoportnak öt helyszín volt foglalkozás. A hét többi napján pedig számos program lesz még – mondta Fodor Edina.

Hozzátette: Mackóbarlang titkai néven lesz érzékelő játszóház, ahol meghallgathatják a gyerekek a medve hangját, de mézet is kóstolhatnak majd. Emellett megnézik a medve árnyékát is egy hatalmas plüssállat segítségével. Lesznek továbbá a hét folyamán különféle mozgásfejlesztő játékok, táncok, valamint a mackók életéről egy filmet is vetítenek az apróságoknak.

Fodor Edina úgy véli, hogy ez az egyik legkedvesebb program a gyerekek számára, akik minden foglalkozást nagyon élveznek. A rendezvény pedig az ott dolgozók összefogásának és csapatmunkájának köszönhetően valósulhat meg évről évre.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában