Retró

2023.02.01. 20:36

Nosztalgikus elektronikai gyűjtemény Patvarcon (fotók)

Egy rendkívüli kiállítás várja hamarosan a technológia és az elektronikai eszközök rajongóit: egy magángyűjteményből nyílik kiállítás Patvarcon. Szenográdi Zoltán gyűjteményében a látogatók megtekinthetik majd azokat a ritka és értékes elektronikai eszközöket, amelyekkel már napjainkban nem találkozhatunk.

Ember-Lukács Zsófia

Szenográdi Zoltán, a kiállítás megálmodója az egyik régi telefonközpontot mutatja be

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Szenográdi Zoltán egy olyan kiállítás megnyitásán dolgozik, ahol a múlt kiemelkedő eszközeit mutatja be az érdeklődőknek. A kiállításon régi rádiók, magnók, televíziók, telefonok, telefonközpontok, és még sok más régi idők eszköze várja a látogatókat. 

A gyűjtő elmondta, hogy kisgyermek kora óta érdeklődik az elektronikai eszközök iránt, körülbelül tizenhét éves kora óta vált szenvedélyévé a gyűjtés. Jelenleg a  balassagyarmati NMSZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola óraadó tanára, ahol a villanyszerelést oktatja a diákoknak, emellett a MÁV-nál beosztott távközlő mesterként is dolgozik. Szakmáiból adódóan a begyűjtött elektronikai különlegességeket javítja is a gyűjtő, így a legtöbb darab működőképes, kipróbálható lesz Patvarcon az erre a célra kialakított parasztházban.

A kiállítás lehetőséget biztosít a technológia rajongóinak és a magángyűjtőknek, hogy átéljék a múlt fontos pillanatait és megismerjék a technológia fejlődését az elmúlt száz évben. A gyűjteményben olyan érdekességek működését is megtekinthetjük, mint például a tárcsa nélküli telefon, iskola csengő, különböző dallamgenerátorok, állomás óra, világháború előtti időkből származó rádiók, lemez lejátszók,kurblis telefonok. A gyűjtő minden különleges darabbal kapcsolatban szívesen osztja meg történeteit és ismereteit.

Szenográdi Zoltán portálunknak elárulta, hogy több interaktív helyszínt is tervez a kiállításra, hogy minél több eszköz kipróbálható legyen, ezáltal bepillantást kapjunk a történelembe. – Még egy két polc felszerelésre vár, aztán megnyílik a látogatók előtt a gyűjtemény – tette hozzá a gyűjtő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában