Ütközés

2023.02.08. 11:25

Cseh férfi ütközött egy török sofőr lengyel kamionjának Nógrádban

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze vádat emelt egy 48 éves cseh állampolgár ellen, aki Nógrád vármegyében okozott közúti balesetet.

Nool

Nagy volt az ütközés, szerencsére az autó aktív és passzív biztonsági rendszerei tették a dolgukat

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A vádirat szerint a személygépjárművet vezető cseh férfi két kiskorú gyermekével 2022. július 30-án a délutáni órákban a 2. számú főút Szendehely-Katalinpusztán átvezető szakaszán – ahol 40-50 km/h-s sebességgel haladt – néhány másodpercre elaludt, ezért a gépkocsi áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol egy szemből szabályosan érkező lengyel kamionnak ütközött. A vétlen jármű török sofőrje fékezett ugyan, de a balesetet már nem tudta elkerülni. Az ütközés következtében a török férfi nyolc napon túl gyógyuló kézcsonttörést szenvedett, a vádlott gyermekei könnyebben sérültek.

A vétkes sofőr megszegte a KRESZ azon rendelkezését, miszerint járművet az vezethet, aki biztonságos vezetésre képes állapotban van.

A törmelékek az egész úttestet beborították
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A vádhatóság közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg, vádiratában indítványozta, hogy a Balassagyarmati Járásbíróság büntetővégzés alkalmazásával szabjon ki vele szemben pénzbüntetést és fizettesse meg a 14.400 forint bűnügyi költséget is.

Jogi ismeretek 10 másodpercben: a büntetővégzés
Nem feltétlenül szükséges tárgyalás ahhoz, hogy a bíróság eldöntse az ügyet. A büntetővégzést a bíró ugyanis iratok alapján hozza meg és ha annak tartalmával az eljárás résztvevői egyetértenek, az ugyanolyan ítéletnek számít, mint ha tárgyalás után született volna. Ugyanakkor, ha a büntetővégzés tartalmával a vádlott, a védő, vagy az ügyész nem ért egyet, akkor kérhetik, hogy az ügyet tárgyaláson folytassák.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában