Fejlesztés

2023.03.30. 11:29

Nyár közepére Balassagyarmat közterületei látványosan kizöldülnek

Gőzerővel zajlanak a munkálatok Balassagyarmat több pontján. A Zöld Csiga programban megújul és növekszik a város zöld területe, amit várhatóan július végén birtokba is vehetnek a lakók.

E-L.Zs.

Javában zajlanak a munkálatok a balassagyarmati Hősök terén

Forrás: Nool.hu

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A város legnagyobb beruházásának keretében sor kerül a Palóc liget, a Gregori park, a Hősök tere, a Ligeti sétány, az Ipoly holtág és az Ipoly-part városi zöldterületek felújítására, kialakítására, aktív rekreációs elemek, fasorok, létrehozására. A jóidő beköszöntével látványosan megindultak a munkálatok, a város több pontján munkagépek dolgoznak.

Csach Gábor polgármester arról számolt be portálunknak, hogy jelenleg a Palóc ligetben a város jelenlegi legnagyobb beruházásának köszönhetően a Zöld Csiga Programban a botanikai megújítás és a közvilágítás korszerűsítése után megkezdődött a Palóc Múzeum előtti sétány és parkrész korszerűsítése. A liget faállománya erősen leromlott állapotú, ezért az elmúlt hetekben eltávolították a száraz ágakat és az elkorhadt fákat is kivágták.

Kialakítják a csapadékvízelvezetést, rekonstruáljuk a gyalogutakat, növényeket telepítenek, a Palóc Múzeum új, köríves kerítést kap, megújul előtte a park és a sétány, ivókút létesül, a liget közepén új játszótér  – sorolta a polgármester. – Eltűnt a hetvenes-nyolcvanas években dömpingben használt ronda betontámfal rendszer. A murva helyére díszburkolat, virágágyások és utcabútorok kerülnek majd. Jelentősen nő a zöld terület úgy, hogy Petőfi a gazos dombtetős sarokból leköltözik a sétányra, a szobrot eddig körbe vevő murvás, betonos terület parkosítva lesz – mondta a polgármester.

Nyár közepére látványosan átalakulnak Balassagyarmat zöld területei
Megújul a Palóc Múzeum környezete és körülötte a liget is          
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Hozzátette, hogy a Kecske ligetben és a Hősök terénél is a közvilágítás korszerűsítése, veszélyes fák kivágása zajlik. Az Új Templom mögötti parkban is látványos az átalakulás és a kivitelezés, ahol játszótér és gördeszkapálya épül. A programban az Ipoly holtág parkosítása és gyaloghídjának építésére is sor kerül.

A projekt célja a város településképének javításával, üzlethelyiségek felújításával család- és klímabarát település létrehozása, a város népességmegtartó képességének javítása, a lakosság egészségei állapotának javítása. Csach Gábor hangsúlyozta, hogy a jelenlegi zöldterületi munkálatok várhatóan július végéig befejeződnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában