Művészet

2023.05.30. 13:57

Textilszobrokat készít, olajfestményeket alkot a rendőr-főkapitányság ügyintézője

Olajtechnikával készített alkotásain megelevenednek a színek, amik mindig is elvarázsolták Lempochnerné Babinszky Zsuzsannát. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság közgazdasági ügyintézője néhány éve kezdett el festeni, mellette textilszobrokat is készít szabadidejében.

Gulyás Edina

Lempochnerné Babinszky Zsuzsanna néhány éve kezdett el festeni, mellette textilszobrokat is készít

Forrás: Beküldött fotó

– Mindig is szerettem rajzolni, festeni, érdekelt a térbeli ábrázolás is. Ez utóbbi miatt kezdtem bele a textilszobrászatba, majd Dr. Noskó Zsolt kollégám példáját követve döntöttem úgy néhány évvel korábban, hogy kipróbálom magam a festészetben. Akkor vettem először részt a ceredi festőtáborban, azóta ha időm engedi, rendszeresen ecsetet ragadok és papírra vetem azokat a témákat, amik megragadják a képzeletemet – mesélt a kezdetekről Lempochnerné Babinszky Zsuzsanna.

Mint mondta: a színek világa varázsolta el, ami a képein is visszatükröződik. Kedvencei a napsárga és a mélyvörös, ezeket előszeretettel alkalmazza, de jellemzően kevert színeket használ. Alkotásait főleg olajjal készíti, ez a technika ugyanis lehetővé teszi, hogy egy képet félre tudjon tenni, akár hosszabb időre is, majd újra elővenni és folytatni vele a munkát. Ritkán akrillal is dolgozik, de már az akvarellt is kipróbálta, mivel annak légiessége is közel áll hozzá. 

– Amikor időm engedi, előveszem az ecsetet, de elsősorban Cene gál István ceredi alkotótáborában van lehetőségem a festésre. Immár negyedik alkalommal veszek azon részt. Az itt töltött napokon csak az alkotásra koncentrálok. Sokat tanulok Cene gál Istvántól és a résztvevőktől, ezáltal fejlődök is – hangsúlyozta Zsuzsanna, aki arra is kitért, hogy a festés által kikapcsolódik, feltölti egy-egy fárasztó nap után. Ilyenkor az alkotásban él, lefoglalja a gondolatait. Témák tekintetében elsősorban az emberábrázolások ragadják meg a képzeletét. Mint kiemelte: szeretne majd portrékat készíteni, de úgy érzi, még sokat kell fejlődnie.

Lempochnerné Babinszky Zsuzsanna arról is beszámolt, hogy alkotásait a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságon évente megrendezett tárlaton a kezdetektől bemutatja. A kiállítás ötlete egy kézműves foglalkozásból nőtte ki magát, amit még a járvány előtt rendszeresen megtartottak a rendőr-főkapitányság dolgozói munkaidő után. Ott különféle technikákkal ismerkedhettek azok, akik kedvet éreztek kipróbálni a papírfonást, a festést, vagy éppen a harisnyavirág-készítést. Kezdetben az alkalmakon készített alkotásokból szervezték meg a tárlatot, azonban ma már a rendőrkapitányságok munkatársainak azon tevékenységeit mutatják be, amiket szabadidejükben készítenek. 

– A pandémia miatt megszakadt ez a foglalkozás, azonban nem vetettük el a folytatás lehetőségét. Én is szeretnék több időt fordítani a festésre, fejlődni, új technikákat megtanulni, emellett a textilszobrászatot is tovább folytatom. Ez az alkotási mód is népszerű napjainkban, a textilragasztóval a műanyagon kívül szinte mindent össze lehet állítani. A különféle anyagokból pedig szobrok, képek készíthetők – fogalmazott Zsuzsanna. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában