Ásatás

2023.06.02. 14:18

Értékes középkori leletekre bukkantak a régészek Galgagután

Mint arról korábban már beszámoltunk: május elején komolyabb régészeti munkák zajlottak Galgaguta határában, a feltételezett középkori templom térségében. Az eredményekről Szolnoki Tamást, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum régészét, a feltárás vezetőjét kérdeztük.

Hegedűs Henrik

A szakember elmondta: több értékes leletre bukkantak. Sikerült hozzávetőlegesen megállapítani a késő középkorban, a tizenötödik-tizenhatodik században épülhetett templom területi kiterjedését, illetve az északnyugati részén egy több szintes, toronyszerű épület is állhatott. Ugyancsak fontos mozzanat volt, hogy a föld alól igazi kincsek, apró vakolatdarabok, freskóminták kerültek elő, illetve emberi csontokra is rábukkantak. 

A régész elárulta: a leleteket a Dornyay Béla Múzeumba szállították és a község önkormányzatával együtt azt tervezik, hogy egy ismeretterjesztő előadás, illetve kis kiállítás keretében a nagyközönség elé tárják majd, hogyan nézett ki egykor a középkori templom Galgagután. A további elképzelésekben szerepel még restaurátor, illetve antropológus szakértő bevonása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában