Ellenőrzés

2023.06.02. 15:38

Vannak, akik még nem csat(t)lakoztak! – folyamatosak az ellenőrzések Nógrád közútjain (videó)

Nógrád vármegye közútjain a rendőrök továbbra is folyamatosan ellenőrzik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer és a bukósisak előírásszerű használatát.

G. K.

Nógrád vármegye közútjain folyamatosak az ellenőrzések

Forrás: police.hu

A KRESZ rendelkezései szerint az olyan gépjárművekben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ott utazóknak annak becsatolásával kell rögzíteniük magukat. A járműben tartózkodó, 150 centiméternél alacsonyabb csemetét – a testsúlyához és a magasságához igazodó kialakítású –    gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni.

– A biztonsági öv használata nem saját választás, hanem kötelező! Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a sofőrt és az utasokat egy esetleges baleset bekövetkezésekor a gépjárműből történő „kirepüléstől”, másfelől pedig csökkenti a gépkocsi és tartozékai – kormány, visszapillantó tükör – okozta sérüléseket – mondta el portálunknak Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hozzátette: a biztonsági övet akkor is használni kell, ha a gépjármű légzsákkal is felszerelt. Az ugyanis csak a becsatolt biztonsági övvel együtt fejti ki azt a védelmi hatását, amiért kifejlesztették és beépítették a gépkocsiba. A balesetkor kinyíló légzsák ugyanis a biztonsági öv nélkül nem alkalmas az előre lendülő test megtartására.

Mint megtudtuk: a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a területi szerveinek közterületi szolgálatot ellátó állománya továbbra is folyamatosan ellenőrzi a vármegye közútjain a passzív biztonsági eszközök használatát.

– Ne feledjék, csak egy mozdulat! A biztonsági öv életet menthet! Kérjük, hívják fel ismerőseik, rokonaik, hozzátartozóik figyelmét is a használatára! – emelte ki Király-Kollár Ramóna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában