Összefoglaló

2023.06.09. 21:38

Második napja tarol az árvíz Nógrádban – mutatjuk, milyen gondokat okozott pénteken

Pénteken is brutális áradás pusztított vármegyénkben, a víz több települést is veszélyeztetett és a közlekedést is nehezítette. A lakosság egymásnak próbált segítséget nyújtani, emellett önkéntesek is részt vettek a mentési munkálatokban.

Nool

Több helyen a közlekedést is nehezítette az áradás

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A katasztrófavédelem beszámolója szerint huszonhárom települést ért vízkár, de ezentúl is számos segélyhívás érkezett. Az áradások miatt több otthon és létesítmény szenvedett károkat, pincék és kertek kerültek víz alá, valamint jó néhány ingatlan vált lakhatatlanná.

Az árhullámok miatt több útszakaszon lezárások és forgalomkorlátozások léptek érvénybe. Endrefalván a patak öntött ki, de Nagylócon, Lucfalván, Nagybárkányban és Nógrádmegyerben is nagyon sok problémát okozott az esőzés.

Szurdokpüspökinél a Zagyva folyó kilépett medréből, Nógrádszakálnál pedig a vasúti pályát mosta el a víz. Diósjenőn a Csoványosi kilátót kellett ideiglenesen lezárni az időjárási viszonyok miatt.

Az egyik salgótarjáni állatmenhelyet is elérte a bőséges eső, amelyről közösségi oldalukon számoltak be. A kenneleket elárasztotta az eső, a kutyák a vízben álldogálnak. A kialakult helyzet miatt a hétvégi sétáltatást sem tartják meg.

A lezúduló csapadék a rendezvényekre is hatással van, több program is elmarad a hétvégén.

A polgármesterek minden tőlük telhetőt megtesznek a lakosság védelme érdekében. A szügyi önkormányzat például egymillió forintos támogatást adományozott a víz sújtotta Nógrádsipeknek.

Az áradások következtében megyeszerte jelentős vízkárok és anyagi veszteségek keletkeztek. Ezek felmérése és helyreállítása hosszú, költséges folyamat lesz.

Nem enyhül az esőzés, kiadták a figyelmeztetést

A szombati nap folyamán is zivatarokra kell számítani. Az Országos Meteorológia Szolgálat elsőfokú, azaz citromsárga figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok és a felhőszakadások miatt szombat éjfélig. A figyelmeztetés szerint az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti majd, de emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában