Sínen

2024.03.28. 07:49

Ismét járhat vonat Losonc és Salgótarján között

Több regionális vonatjáratot is visszaállíthatnak Szlovákia és Magyarország között.

Nool.hu

A Paraméter nevű portál cikke szerint a szlovák közlekedési tárca első körben két járat bevezetését fontolgatja. Az egyik a Losonc – Fülek – Salgótarján – Hatvan vonalon járna. A kísérleti fázisban a járatok csúcsidőben óránként, csúcsidőn kívül kétóránként járnának. A második ilyen járat a Kassa – Hernádcsány (Čaňa) – Hidasnémeti vonalon közlekedne.

A hírportál beszámolója szerint további, határon átívelő vonatjárat visszaállításában is látnak potenciált a minisztériumban, például a Losonc – Ipolytarnóc – Szécsény – Balassagyarmat vonalon, illetve az Ipolyság – Drégelypalánk – Balassagyarmat vonalon is.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt években többször is interjút adott portálunknak. 2020-as beszélgetésünk alkalmával azt mondta, hogy „lényegében csak a szlovákokon múlik, hogy mikor indul újra a vasúti közlekedés”. A miniszter akkor a Győr és Pozsony, a két Komárom, a Szob és Párkány, valamint a Salgótarján és Fülek közötti vonalakat említette.

Tavaly decemberben is szóba került a két ország közötti vasúti közlekedés kérdése.

– Magyarország és Szlovákia határán kilenc vasútvonal vezet át, ebből jelenleg sajnos csak kettőn van személyforgalom, ami a lehetőségeknek óriási elpazarlása. Nemrég egy olyan megállapodástervezetet adtunk át az újonnan megválasztott szlovák kormánynak, amely arra irányul, hogy új összeköttetéseket hozzunk létre a két ország között, és ezek között vannak azon vasútvonalak is, amelyek jelenleg élettelenek – fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint az előző szlovák kormány annyira nem lelkesedett az ötletért; nem rosszindulatból, hanem egyszerűen csak másra koncentráltak ehelyett.

– Most úgy látom, hogy a másik oldalon is van nyitottság. Besztercebánya megyei tanácsának elnöke erőteljesen lobbizik az új kormánynál, hogy figyeljenek oda erre a magyar javaslatra és keltsük újra életre a vasútvonalakat – mondta a külügyminiszter decemberben a témáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában