Létrehozva: 2022.07.04.

Életmentő receptek, ha annyi cukkinid termett, hogy nem tudod hova tenni

Egészséges, diétás zöldség, könnyű termeszteni, és rengeteg termést ad, ha jól bánsz vele. Néha túlságosan sokat is; szerencsére a leleményes magyar háziasszonyok tarsolyában rengeteg recept van...

A cukkini tökéletes diétás zöldség, hiszen csak minimális szénhidrátot tartalmaz, emellett magas a beltartalmi értéke, és rostokban gazdag. Ásványianyag- és vitamintartalma miatt is érdemes fogyasztani, de a legtöbbször nem emiatt a háziasszonyok kedvence, hanem azért, mert rengetegféleképpen elkészíthető, és kezdő kertészek is elboldogulnak vele. Ez a tökfélék családjába tartozó zöldség ugyanis hálás növény: ha kap elég napfényt és rendszeresen, bőségesen öntözöd, akkor rengeteg termést fog adni, és az is előfordul, hogy túl sok cukkini terem. Olyannyira, hogy gyakran előfordul, hogy csak egyet fordulsz a kertben, és egy kosár cukkínivel térsz vissza. Ezt a zöldséget nehéz tartósítani: fagyasztás után megpuhul, hosszú ideig nem lehet a hűtőben tárolni, mert megromlik. Egy online fórumon emiatt kért segítséget egy háziasszony: túl sok cukkini termett a kertjében, és recept ötleteket kért. Az asszonyok ezután valósággal elárasztották ötletekkel; ezekből szedtünk össze néhányat.

Fotó: Pixabay.com


1. Készíts belőle savanyúságot

Finom, különleges íze lesz a cukkininek kovászolva; éppúgy kell elkészíteni, mint az uborkát, és ugyanazzal a módszerrel tartósíthatod is télire. De van, aki savanyúság felöntőlével teszi el, és kidunsztolja. 

2. Add hozzá a lecsóhoz

A cukkinis lecsónak nincs párja: ez a zöldség nagyon jól mutat a paprika és a paradicsom mellett, és, mivel nem tolakodó az íze, bátran tehetsz bele bőségesen. Túl azon, hogy így kevesebb paprikát tehetsz a lecsóba, az íze is mennyei lesz.

Vegetable,Stew,,Eggplant,,Onion,,Zucchini,With,Tomato,Sauce,,Garlic,And
Fotó: Shutterstock

 

3. Főzz belőle lekvárt

A kísérletező kedvűek különleges lekvárokhoz használják fel a cukkinit, az íze isteni, megállja a helyét palacsintában, vajas kenyérre kenve is. A cukkini mellett szükséged lesz hozzá citromra, cukorra vagy édesítőszerre, és dzsemfixre, hogy kellőképpen sűrű legyen (emiatt azonban nem lesz sütésálló a lekvár, ezért süteményekhez nem lehet használni). Hamis ananászlekvárnak is szokták nevezni, hiszen ha beleteszel némi ananászt, tökéletes lesz az ízhatás; és van, aki egy kevés gyömbérrel is megbolondítja.

4. Tedd süteménybe

Semleges íze miatt desszertekhez is kiváló alapanyag a cukkini, ezért bátran használhatod csokikrémekbe, sütemények tésztájába. Isteni diétás brownie-t, de akár még tortát is készíthetsz belőle.

Fotó: Pixabay.com

5. Süss belőle tócsnit

Ha krumpli helyett reszelt cukkinit használsz a tócsnihoz, a végeredmény könnyű és diétás lesz, az íze pedig mennyei. Reszelés után alaposan nyomkodd ki a cukkinit, hogy minél kevesebb leve legyen, ezután a kedvenc tócsni receptedet készítsd el vele. Mindenki meg fogja nyalni utána mind a tíz ujját.

 

6. Használd tésztaként

Cukkinispagetti. Fotó: Ripost

Egy egyszerű és már nálunk is kapható spirálozókészülékkel csodálatos megjelenésű, kunkori csíkokat lehet nyerni a cukkiniből. Ez a cukkinispagetti. Sok diétázó ezzel helyettesíti a tésztát, például egy bolognai spagetti esetében.  Arra kell figyelni, hogy főzés vagy pirítás közben ne érje túl sok hő a cukkinicsíkokat, mert akkor összezuhannak és az ételnek nem lesz ilyen kívánatos a megjelenése. Érdemes épp csak átmelegítve, majdhogynem nyersen fogyasztani. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

magyarnemzet.hu

Rossi: Ritkán veszítem el a türelmem, de most kijöttem a sodromból

ripost.hu

Olyat találtak az ellenőrök az egyik KFC konyhájában, azonnal bezáratták

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

astronet.hu

A Szeretet angyala vigyáz ránk március 26. és 30. között

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!