Állami segítséget várnak

2022.05.25. 20:00

Bajba sodorta a vadászt a háború

Jelentősen megnőtt a vadkár értéke a somogyi vadászatra jogosultak területein. A gabonaárak az ukrajnai háború miatt megugrottak, s ez a sokszorosára emeli a keletkezett vadkár értékét is. 

Koszorus Rita

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Kovács Gábor, a gyékényesi Hármashatár Vadásztársaság elnöke elmondta: a drágulás nem most kezdődött, a háború csak tetézi a bajokat. 
– A kukorica tonnánkénti ára 2020-ban mintegy 44 ezer forint volt, tavaly októberre ez már 90 ezer forintra emelkedett. Az olajosok árai pedig már csillagászati magasságokba szöktek, tette hozzá. Tavalyelőtt nagyjából 16 millió forint volt a vadkár, tavaly ugyan csökkent a károsított terület nagysága, de mégis ugyanannyit fizettünk, mint egy évvel korábban – magyarázta Kovács Gábor. Most még prognózist sem lehet mondani, meddig drágulhat a gabona. Emellett az üzemanyagárak változásai is befolyásolja a végeredményt, amíg az ársapka érvényben van, viszonylag tartható a helyzet, de nem tudni, mi lesz június után. 

– Az lehet a megoldás, ha vadföld létesítését támogatja, valamint anyagi segítséget biztosít a vadászatra jogosultaknak a vad tulajdonosa, vagyis az állam – vélekedett a gyékényesi vadásztársasági elnök. Közös érdek a vadkár mérséklése, és a felelősséget is közösen kell vállalni. Már hektáronként 6-8 ezer forint ráfordítás is nagy segítség lenne. Ha nincs vadkár, akkor nincs vad, ezt tudomásul kell venni, sommázta a helyzetet az elnök. 

Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke is úgy vélekedett, hogy az államnak is részt kell vállalnia a terhekből. 
– Az afrikai sertéspestis miatt kaptunk kompenzációt, az jó volt, valami ehhez hasonlóra volna szükség, vagy átalánydíjra, ha belemennének a gazdák. De mi már arra is gondoltunk, hogy megkeressük az agrárkamarát – tette hozzá a társasági elnök.

 

A végtelenségig nem lehet emelni 

A tapsonyi vadásztársaság területén a 2019/20-as vadászati évben 25 millió forint, egy évvel később már 30 millió forint, majd egy év múlva már 40 millió forint értékű vadkár keletkezett. A 2022-es idényre szinte gondolni se mernek. – Most a vadásztársaságok létéről van szó. Nagy gondok lesznek, akár csődbe is mehetnek, ha az állam nem avatkozik be valamilyen módon a kárenyhítésbe – mondta Meiszterics János. Több társaság tagdíjat emelt, így a gyékényesi is, de a tapsonyi nem. Meiszterics János azt mesélte, amikor ő belépett, még 40 forint a havi tagdíj, most 35 ezer forint.

 

 

Címkék#vadászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában