Korlátozva tankolhatunk

2022.06.28. 14:00

Több somogyi kúton is visszaéltek a tankolásokkal a kannatöltők

A nagyobb töltőállomások után, a kisebb benzinkutak is tankolási korlátozást vezettek be Somogy megyében. A kaposfői AVIA kúton az autókba annyit lehet tankolni, amekkora a jármű tankja, a kannába – hatósági áron – viszont csak tíz litert. Homokszentgyörgyön az autósok 20, a mezőgazdasági gépek 500 litert tölthetnek a tankba.

Marosi Gábor

Fotó: Fotóillusztráció: Lang Róbert

Több órán keresztül nem volt üzemanyag hétfő délután az egyik kaposvári OMV kúton. Információink szerint a hétvégén a szokásosnál is többen tankoltak a kúton és a beígért üzemanyag-szállítmány sem érkezett meg, ezért fogytak ki a tartályok. Kedden reggel ottjártunkkor már lehetett tankolni és azt a tájékoztatást kaptuk, hogy folyamatosan érkezik az utánpótlás. Az OMV kúthálózat autónként 50 literben korlátozta a tankolható mennyiséget a hatósági áras üzemanyagfajtáknál.

A homokszentgyörgyi benzinkúton az aratási szezonnak kedvező korlátozást vezettek be. Horváth János a töltőállomás tulajdonosa érdeklősünkre elmondta, a traktorok és a kombájnok naponta 1000 liter üzemanyagot tankolhatnak. A gépekbe hatósági áron 500 litert, tartályba piaci áron újabb 500-at vásárolhatnak. Ez a szabályozás azokra a mezőgazdászokra vonatkozik, akik partnereik, az „idegen” traktorosok, hasonló szabályozással naponta legfeljebb 200 literhez juthatnak hozzá. Horváth János hozzátette, az ellátás folyamatos a benzinkúton, amint megrendelik az üzemanyagot 48 órán belül meg is kapják.

A kaposfői AVIA kúton részleges szabályozást vezettek be keddtől. Az autókba annyi üzemanyagot lehet tölteni, amekkora űrtartalmú a jármű tankja, a kannákba hatósági áron csak 10 litert vásárolható. Tóth Noémi a töltőállomás üzemeltetője elmondta, aki ennél többet szeretne tankolni megteheti, de akkor már piaci árat kell fizetnie. Tóth Noémi kiemelte, azért hozták meg ezt a döntést, mert nagyon sokan akartak náluk tankolni és többen „visszaéltek” a kannás vásárlással. – Hallottunk arról, hogy nálunk hatósági áron megvették az üzemanyagot, majd a környék falvaiban piaci áron eladták. Azt gondolom, ez eléggé felháborító dolog – hangsúlyozta a töltőállomás üzemeltetője.

A MOL-kutakon is korlátozásokkal találkozhatnak az autósok. Néhány napja 100 liter helyett hatósági áron már csak 50-et lehet tankolni. A MOL sajtóosztálya érdeklődésünkre elmondta: a nyári időszakban a turizmus és a mezőgazdasági munkák miatt 30-40 százalékkal is nő a forgalmuk. Ezt tetézi most, hogy külföldről 30 százalékkal kevesebb üzemanyagot hoznak be, mint korábban, ezért döntöttek az újabb korlátozás mellett – tették hozzá.

Szerdától a gázolaj beszerzési ára bruttó 6 forinttal csökken, a benzin ára a hét közepén nem változik. Így a hazai piaci átlagárak az alábbiak szerint alakulnak: 95-ös benzin: 778,9 Ft/liter, gázolaj: 826,9 Ft/liter 480 forintos hatósági áron pedig még tudunk tankolni, korlátozottan. forrás: holtankoljak.hu

Leszabályozza a tankolást a kútoszlop 

A MOL sajtóosztálya érdeklődésünkre azt is elmondta, a következő napokban töltőállomásaikon átállítják a kútoszlopokat. Ez azt jelenti, hogy a hatósági áras üzemanyagokból 50 liter tankolt mennyiség után nem lehet többet tölteni a járműbe. Kiemelték, ha valaki nem tájékozódott, nem olvasta el a korlátozásról szóló kiírást és még véletlenül 50 liternél többet tankol, akkor ha jogosult hatósági árra, természetesen az 50 liter feletti tankolására is hatósági árat alkalmaznak. A sajtóosztály hozzátette, aki autóba és kannába egyszerre tankol, annak piaci árat kell fizetnie. Csak kannás tankolásért szintén piaci árat számolnak majd fel.  

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában