Levendula

2022.06.29. 19:35

Üdén illatoznak a belilult falvak

Jellegzetes üde illattal és festői lilákkal színesítik a levendulaligetek a somogyi településeket. Több önkormányzat is levendulakertet alakított ki az elmúlt évek alatt. Éppen most, a forró június végi napokban szüretelik le a virágokat, amelyek egy részét eladják, a másik részükből kézműves termékeket készítenek.

Góz Lilla

Fotó: Kovács Tibor

Metszőollóval a kézben járták kora reggel a levendulaültetvényt az újvárfalvai közmunkások. A lemetszett lila virágokat ládákba gyűjtötték. A tikkasztó hőségben a betakarítás alatt nem egyszer pillangók és méhek szegődtek a dolgos kezek társaságához. 

– Miután leszedjük a virágokat, újságpapíron szárítjuk, vagy csokrokban fellógatva várjuk meg a nedvesség elpárolgását a növényből – mondta el Horváth Csabáné, aki közmunkásként dolgozik a településen. Újvárfalván öt évvel ezelőtt alakították ki az ültetvényt. 

A nyáron leszüretelt virágokból az őszi, téli időszakban kézműves ajándékokat készítenek. 

– Kilenc közmunkásunk a zöldségtermesztés mellett foglalkozik a levendulával. Amikor már nem tudunk kimenni a földekre, akkor öntünk gyertyát, vagy szappant, illatpárnákat készítünk – mondta el Kiss Péter Pálné polgármester. Hozzátette: a járványhelyzet alatt ugyan kimaradtak a kézművesvásárok, de most újra meglátogatják ezeket szebbnél szebb portékáikkal. 

Somogysárdon a napokban már leszüretelték a levendula­virágokat. Fentős Zoltán polgármester elmondta: évekkel ezelőtt döntöttek úgy, hogy a zöldségtermesztés mellett a különleges virággal is foglalkoznak. – Félhektáros levendulás kertet alakítottunk ki, a virágok egy részét gyógynövény-kereskedőnek adtuk el, a másik részéből pedig kézműves ajándéktárgyak, például levendulás illatzsákok készülnek – tette hozzá a polgármester. A levendulavirágzáskor sokan ellátogattak a településre, hogy a lila virágok között örökítsék meg magukat. 

Forrás: Kovács Tibor

Bárdudvarnokon fekete berkenyét telepítettek

A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az idei évben a Belügyminisztérium a megye hét járásában kilencvenhárom települési önkormányzat, önkormányzati társulás, valamint önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság 133 járási Startmunka mintaprogramját támogatja. Ezeregyszáz dolgozó részére biztosítanak munkalehetőséget a 2022. március 1. és 2023. február 28. közötti időszakban. A megyében három településen foglalkoznak a közmunkaprogram keretében levendulával. Újvárfalva és Somogysárd mellett Szőkedencsen alakítottak ki ültetvényt. De nemcsak levendulát, hanem más gyógynövényeket is termesztenek. Bárd­udvarnokon például fekete berkenyével foglalkoznak. Öt somogyi önkormányzat szarvasmarhát, mangalicát, kecskét és juhokat tenyészt. 
 

Forrás: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában