Hőségriadó

2022.06.30. 15:00

Messze még a vége, forró napok elé nézünk jövő héten is Somogyban

Szerdán a hőség legmelegebb napján tovább erősödött vizeink hőmérséklete. A hőségriadót pedig csütörtökön meghosszabbította az országos tisztifőorvos.

Sonline

Ebben a melegben a két liter folyadék is kevés.

Fotó: Lang Róbert

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását 

a 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 4. (hétfő) 24:00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezekben a napokban a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében felhívta a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.  Kánikulában fogyasszunk a szokásosnál nagyobb mennyiségű folyadékot, a déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

Fontos a fényvédelem is

A kánikulát hétvégeken egyre többen töltik vízparton. A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér pamutinget. A szem védelme érdekében hordjanak UV-szűrős lencsét, napszemüveget. Gondoskodjanak a bőrük védelméről, mindig a bőrtípusuknak leginkább megfelelő fényvédőt használjanak. Napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Várandós anyák csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

Folyamatosan melegednek vizeink 

Ezekben a napokban rekord melegre hevült a Balaton, csütörtökön Gyenesdiásnál 28,8 Celsiust mértek, de ha valaki kellemesen meleg vízben fürödne Somogyban elég Balatonfenyvesig elmennie, ott ma 26,4 fok volt a legmagasabb mért hőmérséklet. 2003. júniusában és 2006. júliusában Siófoknál kétszer is elérte már a 31 fokot a víz hőmérséklete.
A Dráva is optimális hőmérsékletű már, Barcsnál 24,6 Celsiust mértek. Az Adriai-tenger, amely már sajnos megyénken kívül esik kicsit óvatosabban melegszik, a friss adatok szerint Splitnél 26, Krknél pedig 27 fokos.

 Csak körültekintően a szaharai hőségben

A hatóságok arra is felhívták a figyelmet, hogy fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat. Csak júniusban 1100 tűz keletkezett a szabadban, amelyeknél 17-en sérültek meg, a leégett terület pedig több mint 20 millió négyzetméter. A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet!

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában