Magyar Nemzeti Cirkusz

2022.08.17. 09:16

Egy hét munkáját koronázta meg a Cirkuszhercegnő vasárnap

Egy hét megfeszített munkájára tett koronát a Cirkuszhercegnő vasárnap a Magyar Nemzeti Cirkusz sátrában Balatonlellén. Színészek és artisták dolgoztak közösen, hogy a Cirkuszhercegnőt megszokott helyéről, a színpadról, a porondra meghívják.

Turbéki Bernadett

Fotó: Németh Levente

Operettrajongók töltötték meg a Magyar Nemzeti Cirkusz sátrát vasárnap este. A cirkuszt vezető Richter család ugyanis egy új attrakcióval kedveskedett a közönségnek.

– Tizennyolc évvel ezelőtt , amikor átépítették a Vörösmarty Színházat, akkor egy hónapon át jöttek próbálni a színészek és két héten át játszottuk a Cirkuszhercegnőt Székesfehérváron – mesélte a Kossuth-díjas cirkuszművész, Richter József az egyedülálló kezdeményezést.

– Akkoriban nagy vihar volt, házakat tett tönkre és fákat csavart ki, viszont a cirkuszsátorban zavartalanul folyt az előadás – emlékezett vissza felesége, Richter Karola. Akkoriban is a cirkuszrajongó Moravetz Levente állította színpad helyett porondra Kálmán Imre operettjét.

– A szerelmet nem lehet megindokolni, mert az üzlet volna. Gyerekkorom óta rajongok a cirkuszért, tisztelem a cirkuszművészeket. Ha a színészek bakiznak, a közönség megcsóválja a fejét, de ha a cirkuszművész bakizik, annak kórház lehet a vége – árulta el a cirkuszhoz való kötődésének eredetét Moravetz Levente, aki könyvet is írt a Richter család sikereiről.

– Ha színházban játsszuk a Cirkuszhercegnőt, ott nincsenek cirkuszi jelenetek, csak beszélnek a cirkuszról. Itt viszont minden megelevenedik a porondon: a főszereplő Mr X, a cirkuszművész, tényleg megugorja a halálugrást – tette hozzá a produkció rendezője.

– A legnagyobb attrakció a kulisszák mögött zajlott egy hétig. Napközben ugyanis készültünk a Cirkuszhercegnő bemutatójára, esténként pedig ugyanúgy megtartottuk a cirkuszi előadásokat – árulta el ifj Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz Arany Bohóc Díjas igazgatója, aki több jelenetben is porondra lépett.

 

– A cirkusz világa lenyűgöző, egy új élmény. Manézsban még sosem szerepeltem, azt sem tudtam elképzelni, hogyan jön össze – mesélte a próbafolyamaton szerzett élményeit Lőrincz Judit, aki Fedóra hercegnőt alakította az előadásban. – A porondon, a fűrészporban mozogni óriási kihívás. Énekelni pedig még inkább az, hiszen az állatok által felvert port belélegezzük, de csodálatosan együtt tudtunk működni a cirkuszművészekkel, hogy megszülessen a közös előadás – mondta a primadonna, akinek kellemes meglepetést szerzett, hogy a Cirkuszhercegnőben mennyi fülbemászó melódia van. Nemcsak hangjával, hanem megjelenésével is elbűvölte a Magyar Nemzeti Cirkusz közönségét,valamint a főszereplő Buch Tibort, aki a híres neves Mr X cirkuszművészt alakította.

– Nagy kihívás a cirkuszban énekelni, hiszen színházi akusztikához szoktunk hozzá. Ráadássul a porondon sem egyszerű elegánsan végigmenni – hívta fel a figyelmet a kihívásokra Buch Tibor is. A Cirkuszhercegnő Balatonlellén egy előadás erejéig volt látható, de a cirkuszigazgató tervezi, hogy ősszel újra meghívja a színtársulatot, amikor Budapesten vendégszerepelnek.


 

Dublőrök segítettek a sikerben 

Míg a főszereplő Mr X-et alakító Buch Tibor énekével bűvölte el a közönséget addig ifj Richter József dublőrként lépett porondra.

– Richter József nagyon fiatalon megkapta előre az aranybohóc díjat. Világhírű dublőrrel dolgozni nagy megtiszteltetés – mondta Buch Tibor, aki színházban még nem, viszont a 2004-es produkcióban játszott a Cirkuszhercegnőben.

– Tulajdonképpen ugyan azt kell csinálnom, akit eddig is csináltam estéről estére, de azért egy jelenetben én is kaptam egy kis szerepet – mondta a cirkuszigazgató, akinek könnyedén ment az alakítás.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában