Praxis-póker

2022.09.27. 07:00

Egy-két óra rendelés jut a helyettes doktortól

Az Országos Kórházi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint országosan 607 háziorvos és 236 házi fogorvos hiányzik az alapellátásból, összesen tehát 843 praxis nincs betöltve. Hazánkban van olyan körzet, ahol már tizennyolc éve nincs állandó orvos. Somogy megyében huszonöt körzetben betöltetlen a háziorvosi praxis, köztük a legrégebbi a lakócsai, ahol 2008 óta nincs állandó orvos.

Kovács Gábor

2015 óta betöltetlen a háziorvosi praxis Törökkoppányban, mert ekkortól a falu orvosa az idős kora és az egészségügyi állapota miatt már nem tudta vállalni tovább a hivatása gyakorlását. Az 1960-as évek eleje óta gyógyította a törökkoppányiakat. Azóta Nágocsról jár át a helyettesítő orvos, a hét öt munkanapjából négyen tart rendelést. 

HPV-oltás a fiatal lányoknak
25 orvos hiányzik Somogyban. 
Fotós: AS

– Miután ezer fő alatti az orvosi körzetünk lélekszáma, reális esélyünk sincs arra, hogy önállóan be tudjuk tölteni a háziorvosi posztot – mondta Varga György, Törökkoppány polgármestere. – Szerencsére a két körzetet is el tudja látni a szomszédos háziorvos. Amiatt nincs panasz, hogy csak helyettesítő orvosunk van, mert amikor állandó háziorvosunk volt, öt napból ő is csak négyet rendelt, volt egy szabadnapja. 

Ságváron a gyermekorvos hiányzik 2010 óta, akkor ment nyugdíjba a háziorvos és a gyermekorvos is a településen. A háziorvosi posztra volt jelentkező, de gyermekorvosira azóta sincs. A helyettesítő gyermekorvos Kilitin rendel, mindössze három kilométerre, tehát ha egy ságvári szülőnek gondja támad, oda is viheti a gyerekét. 

– Ezt az áthidaló megoldást találtunk ki, mert kevés a kártyaszám, nem jött volna be annyi támogatás a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, hogy megérje egy állandó orvosnak – mondta a kialakult helyzetről Kecskés Gábor, Ságvár polgármestere. 
Tovább öregszik a háziorvosi szakma, kevés a jelentkező az üres körzetekre, felelte érdeklődésünkre Dús István kiskorpádi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara somogyi szervezetének elnöke. Új tendencia, hogy már a városokban is megjelentek a tartósan betöltetlen körzetek. Az önkormányzat feladata, hogy gondoskodjon az alapellátásról, és helyettes orvost szerezzen. Ilyenkor általában a távozó doktor párja lép elő, akivel eddig is helytettesítési viszonyban állt, vagy valamilyen egészségügyi céggel köt szerződést az önkormányzat. A helyettesítés napi egy-másfél órás rendelést jelent, átlag heti 7-9 órát tölt a helyettesítő orvos a körzetben. Készenléti ellátás helyben nincs a betöltetlen praxisokban. 
 

Ellenőrzésre utasított a rendelőkben a belügyminiszter 

Ellenőrzést rendelt el Pintér Sándor belügyminiszter valamennyi háziorvosi rendelőben. Ellen­őrizni fogják egyebek mellett a rendelők működtetéséhez szükséges szerződéseket, engedélyeket. Akár bejelentés nélkül is megjelenhetnek az alapellátást végző rendelőkben a járási népegészségügyi hivatalok emberei. Az ellátóhelyek felszereltségét, az ott dolgozók szakmai végzettségéről szóló igazolásokat, valamint az egészségügyi alkalmassági vizsgálataikat igazoló dokumentumokat, illetve a kötelező védőoltásaikat is megvizsgálják. Az ellenőrzés a veszélyes hulladék előírásnak megfelelő kezelésére is kiterjed. Megvizsgálják, hogy van-e erről szerződés, számla, és azt, hogy milyen gyakran szállítják el a veszélyes hulladékot a rendelőből 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában