Ár sapka

2022.10.02. 19:58

Nagy a kereslet, de nincs tolongás a rezsicsökkentett tűzifáért

Területenként különbségek vannak abban, hogy hol mennyi hatósági áras tűzifát igényelnek az emberek. A jelek szerint a somogyiak jó előre beszerezték a tűzrevalót, ezért nincsenek kanyargó sorok az erdészeti irodák pénztárai és az átvevő pontokként kijelölt MÁV rakodók környékén sem.

Kovács Gábor, [email protected]

Fotó: Muzslay Péter

Somogy Az ország különböző pontjain eltérő mennyiségű tűzifaigény érkezik be az erdőgazdaságokhoz. A főváros környékén és az Alföldön a legnagyobb az érdeklődés. Az erdészeti gazdaságok azon dolgoznak, hogy átcsoportosítással a megnövekedett igényeket mindenhol,  minél előbb és minél zökkenőmentesebben tudják kielégíteni. 

Süppedős fotelek várják az érdeklődőket hétköznap délelőtt a SEFAG Zrt. Bajcsy-Zsilinszky utcai székházában. Útbaigazító tábla vezet az udvarról a portára, ahol egy pult mögött álló hölgy a betérő láttán azonnal előkapott egy listát, és azt tudakolta, hogy méteres rönkre van-e szükségünk. Arra a kérdésre, hogy hol vannak a várakozók, körbemutatott, hogy éppen senki sincs. Változó az érdeklődés, van, hogy többen megtalálják őket, de gyakran üres az előtér. Telefonon és e-mailben is lehet igényt leadni, a kijelölt pénztárak listáját a SEFAG Zrt. honlapja tartalmazza. 

Telefonos érdeklődés után bonthatók ki a részletek. A SEFAG-nál rendelhető rönkfa, de két hetet kell várni rá. A szállításban és a rakodásban a vállalat segít, köbméterenként 6350 forintért házhoz is szállítják. A felfűrészelés további 10-15 ezer forintos költséget jelent. A Kaszó Zrt-nél vihető a fa, de friss vágás, így a fűtőértéke nem mondható ideálisnak. A rendelhető hatósági keményfa köbmétere 30 ezer forintba, a lágylombúaké 19 ezer forintba kerül. Minimum hat köbmétert, maximum 10-et lehet igényelni.

Fotós: Muzslay Péter

– Én a lehető legtöbb mennyiséget, vagyis tíz köbmétert rendeltem hatósági áron – mondta egy kaposvári férfi. – A Raktár utcából 70 ezer forint volt a szállítási költség, ez nem mondható éppen olcsónak... A rendszer hibájának azt tartom, hogy az idősek nem tudnak online rendelni, vagy személyesen bejönni a pénztárhoz. 

A Raktár utcai telephelyen ha nem is nagy mennyiségben, de halomban áll a hatósági áras méteres keményfa. A nem hatósági áras fa köbméterének ára 55 ezer forint. Somogyi fakereskedők szintén azt vetették fel, hogy sok a kispénzű, idős ember, akiknek alkalmanként csak egy-két köbméter megrendelésére futja, ezért ők nincsenek kisegítve a hatósági áras tűzifával. Ha beáll a hideg idő, ők tömegével megjelennek majd a fakereskedőknél, őket azonban nehézkesebben szolgálják ki az állami erdőgazdálkodási szervezetek, mert a hatósági áras tűzifa kitermelésével vannak elfoglalva. 

Fotós: Muzslay Péter

Megnövekedett kapacitással dolgoznak a fakitermelők 

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Az ország legnagyobb részén már elkezdődtek a szállítások is. Az állami erdőgazdaságok az igényeket folyamatosan rögzítik, és megnövelt kapacitással dolgoznak a lakosság kiszolgálásán  Tűzifaprogramot az energia veszélyhelyzet megoldása érdekében indította a kormány. Tűzifát országszerte 152 ponton személyesen lehet igényelni, naponta több száz telefonhívást és ezres nagyságrendű e-mailt fogadnak. Igyekeznek mindenkit megnyugtatni, hogy a társaságok minden megkeresést fel fognak dolgozni és a lehetőségekhez képest mielőbb válaszolnak az érdeklődésre.         

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában