Fotók és videó!

2022.11.30. 16:17

Bizalmat és presztízst is ad a jubileumi TOP 100 kiadvány

Szerdán mutatták be a jubileumi, 15. TOP 100 kiadványt. Az első helyen 2021-ben a tabi Flextroncis végzett, második a siófoki FGSZ Zrt volt, s a kaposvári Kometa Zrt. lett a harmadik. Legalább 2 milliárd 73 millió forint bevétel kellett ahhoz tavaly, hogy egy vállalkozás a legjelentősebb vállalkozások listáján szerepeljen.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– A TOP 100  a Somogyi Hírlap, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatósága és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon kívül a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésének eredménye  – hangsúlyozta Gulyás Árpád, a SKIK általános alelnöke. – Jubileumi kiadványról van szó, mely 15. alkalommal jelent meg, s áttekintést ad a somogyi gazdaságról különböző megközelítésben. A cégeknek presztízs lehet a TOP 100-as megjelenés, s a tárgyalások során egyfajta bizalmi tőkét jelenthet, ha egy cég szerepel a kiadványban. 

Madarász Zoltán, a NAK somogyi elnöke is részt vett a megnyitón. Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője köszöntötte a vendégeket, akik az előadás segítségével a tények világába tettek kirándulást. Arról is szólt: ha nem akarjuk a homokba dugni a fejünket, akkor kénytelenek vagyunk szembenézni azzal, hogy a modern kommunikációban, a kommunikáció világában sajnos ott tartunk, hogy a történések 80-90 százaléka vélemény, az összes többi tény. Ha tényleg akarunk valamit csinálni a saját világunkban, ha egyről a kettőre akarunk lépni, s ha valamit komolyan gondolunk, akkor a tényekkel  számolni kell. Koltainé Magyar Zsuzsanna, a NAV somogyi igazgatóságának igazgatója azt mondta: a TOP 100-ban önkéntes a részvétel, s örömteli, hogy 80 cég teljes egészében vállalta a megjelenést. 2021 kettős megítélésű év volt: a pandémia második évében voltunk, ám számos somogyi vállalkozás a nehézségek ellenére is  fejlődött.

–  Tevékenységüket tekintve a száz legjelentősebb somogyi cég közül 37 a feldolgozóiparban működött, míg 27 a kereskedelemben, s 13  a mezőgazdaságban – mondta.  – S tavaly 14 új cég került a TOP 100-ba.

Az 5843 somogyi adózó a tavalyi társaságiadó-bevallásában mintegy 2033 milliárd forint nettó árbevétel szerepelt, ami 2,8 százalékkal kevesebb az előző évinél. A TOP 100 cégek árbevétele a 2020-as 1581,8 milliárd forinttal szemben 2021-ben 1498,4 milliárd forint volt.

Biztos megélhetést nyújt a mezőgazdaság

Flextronics, FGSZ Zrt. Kometa, MG. Produkt és Videoton Elektro-Plast Kft: az első öt helyet ők foglalják el a somogyi TOP 100 listán. Az előadáson arra is felhívták a figyelmet: érdemes a tendenciákat elemezni, a legnagyobb somogyi vállalkozás helyzete erősen befolyásolja a folyamatokat. Bevételük az előző évihez képest 2021-ben visszaesett, ám ha ezt figyelmen kívül hagynánk, nagy változás  mutatkozna. Így ebben az esetben az értékesítés bevétele 2020-hoz képest 12,7 százalékkal, 151,7 milliárd  forinttal nőtt. A TOP 100 cégek 2021-ben 949,2 milliárd forint értékű árut exportáltak, s összességében 22 959 dolgozót foglalkoztattak.

 – Örülök, hogy tízzel előrébb léptünk, s  a 88. helyen vagyunk a TOP 100 listán – mondta Ladiszlai-Pfeiffer Géza, a kaposvári Színarany Kft. ügyvezető igazgatója.  – Bízni kell a jövőben, s igyekszünk folyamatosan megújulni.

 Az 1997-ben alapított társaság Kaposváron kettő, Nagykanizsán egy gyorskiszolgáló éttermet üzemeltet, s összesen 159 dolgozót alkalmaz. Szalai Gyula, a KVGY igazgatója szerint alapvetően idő- és válság álló stratégia vezethet a sikerre. A 2022-es rekord 9,6 milliárd forinttal szemben jövőre tízmilliárd feletti forgalmat terveznek. Hangsúlyozta: akkor képesek az élvonalban maradni, ha a technológiai korszerűsítéseket 2023-ban is folytatják. Különösen lényeges az energiahatékonyság javítása. Vida István, a gabonakereskedelemre szakosodott Spekula Kft. ügyvezetője azt mondta: az idén is növelték forgalmukat. Így a tavalyi 11 milliárd forint helyett 2022-et nagyjából 14 milliárd forint bevétellel zárják. 

– Olyan termelőkkel is tartjuk a kapcsolatot, akik alig 4-5 hektáron termelnek búzát, árpát, napraforgót, kukoricát – mondta. – S azokkal a cégekkel is kiválóan együttműködünk, amelyek 1000 hektáron gazdálkodnak. Somogyban a mezőgazdaság fejlődik, sok cégnek ad biztos megélhetést.

Ide kattintva megtekinthető a kiadvány.

 

Címkék#TOP 100

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában