Várakozás

2022.12.09. 20:00

Hamarosan bontják a határsorompókat Somogyban

Hamarosan lebontják a sorompókat megyénk déli határátkelőhelyein, mert megszűnik a határőrizet. Horvátország schengeni csatlakozásával ugyanis befejeződik az ellenőrzés a horvát–magyar határszakaszon januártól.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez. Új, soha nem látott helyzet áll élő megyénk déli határán, jövőre nyitottá válik majd a barcsi és a berzencei közúti, és a gyékényesi határátkelőhely. Sok kérdés még nyitott, de a határ mentén felfokozott várakozással várják a fejleményeket.  

– Nagyon komoly korlátok eddig sem voltak, de kétségtelen, hogy a határellenőrzés megszűntével alapvetően módosulhat a kiskereskedelmi forgalom – mondta Kocsis Tibor, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ barcsi irodájának vezetője. – Több horvát áru jelenhet nálunk, és magyar termékeket is akadálytalanul lehet majd átvinni a határon. Sok árucikk olcsóbb Magyarországon, elsősorban az ársapkás élelmiszerek, ugyanakkor Horvátországban is vannak olcsóbb termékek, mint például a zöldségek. A kereskedőknek eddig a vámoltatás miatt nem volt nagy üzlet áthozni a határon a termékeket, most szabadon bepakolhatnak az autóikba. 

A kiskereskedelem feltétlenül élénkülni fog, de a két ország nagyvállalkozói kapcsolataiban a lépés nem jelent nagy változást, tette hozzá. Jövőre indul az uniós forrásokból megnyílt B-Light vállalkozásfejlesztési program második üteme, ennek segítségével tovább építik a horvát és magyar vállalkozások közötti kapcsolatokat. A határ menti megyékben működő cégek közösen állítanak elő és visznek piacra termékeket. Ilyen volt, amikor egy barcsi cég konténerébe helyzetek szárítóberendezést, amellyel gyógynövényeket dolgoztak fel. Egy másik együttműködés keretében horvátországi fát dolgoztak fel Magyarországon. Tavasszal tartják majd a verőcei vásárt, akkor érdemes mérleget vonni a gazdasági változásokról. Azt, hogy a bevásárlóturizmus mennyire kap majd lábra, döntően meghatározza a valutaárfolyamok állása. A másik közelgő változás ugyanis az, hogy Horvátországban január elsejétől az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.   

 

 

Megkezdték az átszervezést
 

Horvátország schengeni csatlakozása nem éri váratlanul a Magyar Rendőrséget, az ezzel összefüggő előkészületeket idejében megkezdtük, felelte érdeklődésünkre a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A csatlakozást követő rendőri tevékenységgel kapcsolatos elgondolásaikat a Schengeni Határellenőrzési Kódexben, illetve a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően előkészítették. A belső határellenőrzés megszűnését követően a mélységi ellenőrzést fogják megerősíteni. Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik, a határátkelők teljes funkciójukban működnek. Azt követően születik majd döntés az épületek sorsával kapcsolatban. Az állománnyal kapcsolatos személyzeti intézkedések folyamatban vannak, munkatársaik jelentős része továbbra is határrendészeti tevékenységet fog végezni, mások egyéb beosztásokban látják majd el szolgálatukat. Az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat – ami részben időjárás függvénye is – ütemezetten megkezdik.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában